Ničivý útok dronů na Krymu, šéf tamní správy zuří. Prigožin připustil zánik vagnerovců

Počet obětí pátečních ruských útoků v ukrajinských městech přesáhl dvě desítky, mezi mrtvými jsou i čtyři děti, informují ukrajinské úřady. Prezident Petr Pavel bude prosazovat, aby rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie začaly do konce letošního roku. Česká hlava státu se setkala se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským nečekaně v pátek. Prigožin tvrdí, že by Vagnerova skupina mohla brzy přestat existovat. V Sevastopolu na Ruskem anektovaném ukrajinském Krymu hoří zásobník s palivem. „Napadly nás drony,“ zlobí se tamní šéf.

Šéf ruské okupační vlády v Sevastopolu prohlásil, že útok dronů způsobil požár palivové nádrže v Kozačském zálivu v Ruskem okupovaném Sevastopolu. „Hoří palivová nádrž poblíž ulice Bratří Manganariů v oblasti zálivu Kozača. Podle předběžných informací byl požár způsoben zásahem bezpilotního letadla,“ napsal Michail Razvozhaev na Telegramu. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina by mohla brzy přestat existovat, řekl její šéf Jevgenij Prigožin. Uvedla to agentura Reuters, která ale zároveň poznamenává, že není jasné, jak vážně Prigožin své tvrzení myslel. V tomto týdnu už například jednou svá slova o situaci v Bachmutu označil za vtip. Vyjádření šéfa vagnerovců, který se opakovaně dostává do sporů s vedením ruské armády, v pátek na sociálních sítích zveřejnil jeden z ruských válečných blogerů. Prigožin ve videu hovoří o potřebě dělostřeleckých granátů na frontě, a pak poznamenává, že „se dnes blížíme do bodu, kdy Vagnerova skupina skončí. V krátké době přestane existovat. Staneme se historií, není se čeho bát, takové věci se stávají,“ dodal.

Bilance obětí pátečního útoku nadále roste. Dosud ukrajinské úřady oznámily, že ve městě Umaň zahynulo 23 osob, v obci Dnipro zemřeli dva lidé. Mezi více než dvaceti obětmi jsou i čtyři děti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní průzkum: Ochota Čechů pomáhat Ukrajině klesá, vláda omezit podporu neplánuje

Prezident Petr Pavel bude prosazovat, aby rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie začaly do konce letošního roku. Svému ukrajinskému protějšku to řekl během nečekané návštěvy válkou zmítané země. Členství Ukrajiny v EU a NATO není podle Pavla otázkou „jestli“, ale „kdy“, uvedl na Twitteru. Česko má podle něj připravených šest klíčových projektů pro spolupráci, u nichž bude brzy možné provést nejen transfer technologií, ale i výroby na Ukrajinu. Další projekty se týkají pěti oblastí klíčových pro rekonstrukci Ukrajiny, jde o zdravotnictví, energetiku, dopravní infrastrukturu, vodní hospodářství a bydlení.

Během svého pobytu na Ukrajině čelila česko-slovenská delegace i ostřelování. Kvůli leteckému poplachu v Kyjevě se Pavel s Čaputovou a dalšími hosty odebrali do hotelového krytu, který byl umístěn v podzemních garážích hotelu. Během leteckého poplachu jednal Pavel s krymskými Tatary.

Ruský prezident Vladimir Putin označil za prioritu Moskvy úplnou integraci ruskými silami ovládnutých území na Ukrajině do Ruské federace. Informovala o tom agentura TASS. Rusko už loni v září prohlásilo čtyři ukrajinské regiony za součást země. Západ ale tento pokus o anexi dalšího ukrajinského území odsoudil a mezinárodní společenství dotčené oblasti dál považuje za součást Ukrajiny.

Tagy: