Přijde další rekord? Teploty opět vystoupají vysoko nad 10 °C. Pozor ale na vítr a mlhu

Teplé počasí

Netradičně teplé dny na přelomu let 2021 a 2022 pokračují. V neděli má být opět vysoko nad 10 °C, zejména řidiči ale musí v ranních a dopoledních hodinách počítat s mlhami. Od pondělí se začne lehce ochlazovat. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V neděli bude zataženo až oblačno, místy polojasno. Na většině českého území se vyskytnou ráno nebo dopoledne husté mlhy, což může komplikovat zejména viditelnost na silnicích. Později večer na západě a severozápadě můžeme ojediněle počítat s přeháňkami.

Nejvyšší teploty vystoupají na 8 až 13 °C, na Moravě a severovýchodě Čech bude místy kolem 6 °C, v 1000 metrech na horách pak maximálně kolem 8 °C. Vát bude slabý jihozápadní nebo jižní vítr o rychlosti 1 až 4 m/s, v Čechách a ve Slezsku ještě zesílí s nárazy až kolem 15 m/s.

Noc na pondělí bude zatažená až oblačná. Od západu budou republikou postupně procházet místy přeháňky nebo déšť, nad 1100 m mohou být srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty klesnou k 5 °C, na Moravě ojediněle až 3 °C. Na horách bude vát vít o rychlosti až 20 m/s.

Pondělí bude opět převážně polojasné. Místy přeháňky nebo déšť, nad 1 000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. Večer bude částečně slábnout.

Zda se dočkáme dalších teplotních rekordů, se ještě uvidí. V sobotu meteorologové naměřili dosud nejvyšší novoroční teplotu, 15,7 °C, což překonalo dosavadní rekord z roku 1936. A také poslední den roku 2020 byl nejteplejší téměř za 90 let.

Tagy: