Příměří se nekoná, Rusové opět pálí na civilisty. Ukrajinci jsou prasata, vzkázal Medveděv

Ruský prezident sice oficiálně nařídil svým jednotkám, aby se od pátečního poledne až do konce soboty kvůli pravoslavným vánočním svátkům vyhnuly konfliktu s nepřítelem, ale jeho slova byla zjevně planá. Na Ukrajině se i přes Putinův rozkaz nadále střílí. Jak Rusové, tak Ukrajinci neustáli v palbě, a to nejen na frontě. Podle snímků lze poznat, že Moskva znovu cílila i na civilní objekty. Zároveň s tím Pentagon v pátek upozornil, že cíl Kremlu ovládnout ukrajinské území se nezměnil, ale ruské síly nadále trpí vojenskou slabostí. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv mezitím pokračuje v kritice Ukrajiny, která podle něj odmítla „křesťanskou milost“.

Ačkoliv Putin vyhlásil za Rusko jednostranné příměří, které vysvětloval tím, aby si Rusové i Ukrajinci mohli v klidu užít krátké Vánoce, jež v pravoslaví vychází na 6. a 7. ledna, žádný klid zbraní se evidentně nekoná.

U Bachmutu na východě Ukrajiny, kde již několik týdnů probíhají ty nejtužší boje, se podle zahraničních médií opět střílí, a to z obou stran. Agentura AFP sice uvedla, že intenzita palby byla nižší než v předešlých dnech, ale to nic nemění na tom, že válka se na frontě nezastavila.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Kyrylo Tymošenko uvedl, že ruské střely navíc zasáhly i město Kramatorsk, které leží několik desítek kilometrů od Bachmutu. Moskva zde měla zasáhnout obytnou budovu. Snímky agentury AP navíc dokládají i ruské ostřelování oblastního města Cherson. Při této palbě měli být mrtví i ranění.

Ukrajina ani svět příměří nevěřily

Kyjev byl k Ruskem vyhlášenému příměří již od začátku skeptický. Prvně jej zmínil moskevský patriarcha Kirill, který je podporovatelem Vladimira Putina. Na jeho slova zareagoval další ze Zelenského poradců Mychajlo Podoljak. „Ruská ortodoxní církev není autoritou pro světové pravoslaví a chová se jako válečná propaganda. Volala po genocidě Ukrajinců, podněcovala masové vraždy a požadovala ještě větší militarizaci v Ruské federaci. Jejich prohlášení o ‚vánočním příměří‘ jsou tím pádem jen cynickou pastí a elementem propagandy,“ reagoval na slova moskevského patriarchy Podoljak.

Ruská média kontrolovaná Kremlem přitom zprvu informovala, že příměří skutečně platí. „Dnes (pátek) v poledne začalo platit příměří podél celé linie dotyku, pokračovat bude do 7. ledna,“ zaznělo například v televizi Rossija-1. Ruská tisková agentura TASS později informovala, že první prý začali údajně pálit Ukrajinci, když měli ostřelovat Doněck, jenž již léta ovládají proruští separatisté.

Ukrajince následně zkritizoval ruský exprezident a bývalý premiér Dmitrij Medveděv. „Ruka křesťanské milosti byla během svátků Ukrajincům nabídnuta. Jejich lídři ji odmítli. Myslím, že si většina našeho vojenského personálu, který se zapojil do speciální vojenské operace (jak Rusové označují válku na Ukrajině, pozn. red.) oddechla, když se dozvěděli o odmítnutí ukrajinských klaunů na příměří během Vánoc. Méně problémů a úskoků,“ komentoval Medveděv na sociální síti Telegram.

Ukrajinské představitele navíc označil za „prasata bez víry a vděčnosti“. „Rozumí jenom hrubé síle,“ tepal dále do Ukrajinců ruský exprezident, který je již od začátku invaze hlásnou troubou propagandy Kremlu. Ve svém textu zmínil i německou ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou, kterou nazval „bábou“, neboť politička, stejně jako mnozí západní i ukrajinští politici, zpochybnila ruskou motivaci pro příměří.

Biden připomněl sváteční ruské bombardování

Zmíněná Baerbocková, Ukrajinci, ale i třeba americký prezident Joe Biden uvedli, že Putinova slova o příměří byla jen zástěrkou. Podle nich nechtěl ruský prezident velkodušně dopřát pravoslavným věřícím čas a prostor, aby si zašli na bohoslužbu do kostelů a v poklidu oslavili Vánoce, které jsou v ortodoxní víře 6. až 7. ledna, ale místo toho chtěl využít tento čas na nerušené přeskupení ruských sil a k dopřání odpočinku vyčerpaných jednotek Moskvy.

„Zdráhám se reagovat na cokoliv, co Putin říká. Přijde mi zajímavé, že byl ochoten bombardovat nemocnice, školky a kostely 25. prosince i na Nový rok,“ uvedl například šéf Bílého domu. Dodal, že Putin se tímto tahem pouze snaží „popadnout dech“.

Zároveň s tím Pentagon v pátek uvedl, že Putinův cíl ovládnout ukrajinské území se nezměnil, ale ruské síly nadále trpí vojenskou slabostí včetně nedostatku vojáků. „Putin se nevzdal svých cílů ovládnout Ukrajinu a pokračovat v zabírání ukrajinského území,“ řekla Laura Cooperová, která se v Pentagonu zaměřuje na záležitosti kolem Ruska a Ukrajiny. „Ale skutečnost ruské slabosti, slabosti ruských ozbrojených sil s těmito cíli koliduje, konstatovala šéfka odboru Ukrajiny a Ruska.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková navíc během dne varovala, že Rusko může i o svátcích připravovat další útoky. Varovala přímo před možnými „teroristickými útoky na okupovaných územích“.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Vánoce propaganda Ukrajina Joe Biden Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu