Prince Williama a Harryho smrt matky hluboce zasáhla. Každý se s ní vyrovnával jinak

Své syny milovala nadevše a na rozdíl od královských zvyklostí se jim snažila být co nejvíce nablízku. Vychovávala je sama. Oba chlapce proto silně poznamenala krize a rozpad manželství jejich rodičů. Dianina smrt pak pro ně znamenala hlubokou a nikdy nezacelenou ránu. Každý ze synů se s ní vypořádával jinak.

Obrovské davy v ulicích, nekonečný smutek, zděšení a uprostřed toho všeho dva vyplašení chlapci, kteří právě přišli o matku a musí se poprat s tím, že její smrt a pohřeb jsou veřejnou záležitostí a mediální událostí.

Mladší Harry, kterému je teprve 12 let, klopí zrak a hledá pomoc u otce Charlese. Williamovi je 15 let a ze všech sil se snaží chovat důstojně. „Taková věc vás buď obrní, nebo zlomí. A já jsem nechtěl, aby mě to zlomilo. Chtěl jsem, aby mě to posílilo. Chtěl jsem, aby mohla být pyšná na toho člověka, kterým jsem se stal. Aby si nemusela dělat starosti o to, co tu po sobě zanechala,“ řekl k těmto okamžikům později princ William.

Williama pojila s Dianou mimořádná blízkost. Jako prvorozenému synovi a následníkovi trůnu se mu matka snažila – vedle dvorní výchovy – ukázat i svět lidí za branami královských paláců. Byl to on, kdo mezi prvními poznal a vycítil rodičovské neshody a snažil se matku utěšit, když plakala sama v koupelně. Pod dveřmi jí prý strkal kapesníky. Má její úsměv i schopnost otevřít své srdce.

Princ William potkal správnou ženu

„William vždy hledal to normální, běžné. Netoužil nikdy po ničem mimořádném. A dokázal se otevřít a najít někoho, kdo pochází z normální rodiny a o koho se mohl opřít. Potkal správnou ženu a je schopen žít relativně běžný a spokojený život,“ vysvětlil autor knih o princezně Dianě Robert Jobson.

Harry se proti bolesti na povrchu obrnil a uzavřel se do sebe. Jeho smutek se proměnil v zoufalství a zlobu, kdy stále dokola přemýšlel nad tím, co se matce stalo.

„Byla vážně zraněná, ale pořád na tom zadním sedadle žila. A lidé, kteří nehodu způsobili, místo toho, aby jí pomohli, pořizovali fotky jejího umírání. A za fotky si pak v médiích, kam je posílali, vysloužili slávu,“ nechápal Harry.

William se v životě na odkaz své matky snaží co nejvíce navázat. Propojuje to nejlepší z královské tradice a Dianina lidského odkazu. A ochotně mu v tom pomáhá i jeho žena Kate. „Samozřejmě bych byla šťastná, kdybych ji mohla osobně poznat. Ale i takto pro mě zůstává jedinečnou, obrovskou inspirací,“ řekla vévodkyně Kate.

Bratři spolu nemluví

Harry se naopak od své původní rodiny stále více vzdaluje, přestože se i on svým způsobem snaží na odkaz své matky navázat. Odstěhoval se s manželkou Meghan, která už v Británii nechtěla žít, do Spojených států. „Vždy jsem si velmi vážila nezávislosti. A taky jsem byla velmi upřímná, pokud jde o ženská práva. Tak dlouho jsem bojovala za to, aby ženy byly slyšet, a najednou jsem tam byla umlčena,“ tvrdí Meghan.

V Kalifornii, odkud Meghan pochází, se snaží – za stále nemalé finanční podpory královské rodiny a s využitím své popularity – žít jako nezávislá americká rodina. „Velmi se mi ulevilo a jsem opravdu šťastný, že tady můžu sedět a povídat si s vámi s mou ženou po boku,“ dodal Harry.

Oba bratři, kteří měli jeden v druhém po matčině smrti velkou oporu, spolu teď prakticky nemluví. A odděleně plánovali vystoupit i na slavnosti, která připomíná Dianiny nedožité šedesátiny.

Tagy: