Případ Fedotov: Mstil se brankáři „nejděsivější muž planety“ a čeká ho maso staré 70 let?

Místo NHL angažmá za polárním kruhem. Nikoliv v hokejovém týmu, ale v armádě. Brankář Ivan Fedotov měl mít před sebou sezonu ve Philadelphii Flyers, ale ocitl se v pořádně svízelné situaci. Podle verze Ruska nejde o nic jiného než o to, že stříbrný medailista z her v Pekingu musí absolvovat zatím nesplněnou vojenskou službu. Jiné zprávy však napovídají, že se jedná o pomstu za pakt se Západem. A že za ní stojí jeden z Putinových mužů – Igor Sečin.

Napřed v krátkosti připomenutí toho, co se odehrálo kolem Ivana Dmitrijeviče Fedotova za poslední více než dva měsíce.

Poslední dubnový den byl u triumfu CSKA Moskva v KHL a ve stejný den mu v tomto klubu skončila smlouva. Sedmého května se přiblížil tomu, o čem sní každý hokejista. I ten z Ruska. Podepsal totiž kontrakt s Philadelphií Flyers z NHL. Do nástupu v zámořské organizace zbývala ještě hromada času, a tak trávil Fedotov volno doma.

Minulou sobotu na něj čekalo nepříjemné překvapení, když si pro něj v Petrohradě přišla policie – byl obviněn z toho, že si neplnil roční vojenskou službu a musí to napravit. Sice si následně stěžoval na bolesti břicha, ale navzdory svému stavu byl převezen až do města Severomorsk za polárním kruhem, kde se nachází základna Severní flotily. Později by se měl přesunout na souostroví Nová země.

Dost propíraným tématem bylo to, jak se 25letému Fedotovovi přitížilo. Jeho právník Alexej Ponomarev uvedl, že brankáři doktoři píchli injekci, o jejímž obsahu mlčeli. Proto se spekuluje dokonce o otravě. Ponomarev také poukázal na další důležitou podivuhodnost, a to sice, že žádné předvolání k armádě jeho klient nedostal.

To nikdy nevede k ničemu dobrému

Ruské orgány se ohánějí tím, že Fedotov zkrátka na vojnu musel. „V našem zákoně je uvedená vojenská povinnost. Takže jakékoliv emotivní komentáře k tomu jsou absolutně nevhodné,“ podotkl mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Vůbec neřeší to, že v zemi je mnoho sportovců, nejen hokejistů, které vojenská služba míjí. Kvůli tomu se události posledních dní jeví jako připravená pomsta. K myšlence svádí i vyjádření tiskového mluvčího ruské vlády Romana Terjuškova.

„Už jenom z principu Fedotov na vojnu musí. Nerozumím tomu, že když naši sportovci uzavřou smlouvu, proč ji nedokončí a upisují se jinde. Navíc v zemi, která jde velmi tvrdě proti nám. To nikdy nevede k ničemu dobrému. Měl dobrou smlouvu v CSKA. To je v pořádku. Bude sloužit na vojně a poté se vrátí do nějakého klubu v Rusku,“ sdělil Terjuškov navzdory tomu, že jeho kolega mluvčí z CSKA uvedl, že Fedotov už nebyl vázán smlouvou v moskevském armádním klubu.

Odplatu za to, že se Fedotov – nejlepší brankář KHL uplynulé sezony – rozhodl otočit k Rusku zády a spojit se se zemí nepřítele, by mělo mít na svědomí právě CSKA. Zřejmě pobouřené a uražené tím, že gólman nepokračoval na adrese, kde se mu tolik dařilo.

Zajímavé je, že v čele klubu stojí blízký Putinův člověk Igor Sečin, jeden z nejvlivnějších státních úředníků, kterému patří pozice šéfa ropného gigantu Rosněfť. Magazín Forbes o něm v roce 2009 psal jako o „nejděsivějším muži planety“.

Ruská stanice Aktuální čas založená Rádiem Svoboda sloužící jako oponent propagandistickým médiím Vladimira Putina nabízí vyjádření sportovního komentátora Alexeje Andronova. „CSKA bylo velmi nešťastné z Fedotovova rozhodnutí neprodloužit smlouvu. To není žádné tajemství. Je to specifický klub, pokud jde o vedení. A je jasné, že jestli Fedotov takové lidi jako Sečina urazil, dá se od nich čekat cokoliv,“ řekl Andronov.

Nejpekelnější místa

Novinář se také zamýšlel nad tím, jak evidentně násilné jednání s Fedotovem svědčí o důležitosti jeho osoby. Že Rusko opravdu nechce přijít o známou hokejovou tvář, která „sbornou“ dotáhla ke stříbru na posledních olympijských hrách. „Tady je přímý zájem hokejové federace a ministerstva sportu. Máme v Rusku hodně sportovců této úrovně?“ tázal se Andronov. A k tomu přidal další otázku: „Co bude dělat v Severní flotile? Vždyť má dva metry a dva centimetry. Když ho nacpou do ponorky, ta praskne ve švech.“

Nehostinné prostředí za polárním kruhem – Novou zemi – v „dresu“ armády před časem zažil ruský opozičník Ruslan Šaveddinov. „Jednou za měsíc jste dostali jídlo a dopisy, všechno shodili z vrtulníku. Jsou to ta nejpekelnější místa, není tam žádný mobilní signál. Vodou je pro vás roztátý sníh, který pijete, myjete se pomocí něho, vaříte z něj. Vzhledem k tomu, že zásobování potravinami je složité, jedí tam lidé maso z 50. let minulého století, které se uchovávalo ve speciálních mrazicích boxech,“ popsal pro Aktuální čas krušnosti Šaveddinov.

Připojil, že v období války na Ukrajině, kdy podle optiky důležitých představitelů „celý svět bojuje proti Rusku“, je úprk pryč vnímaný jako zrada. V důsledku toho se Fedotovovi rozplynul sen o NHL. Přitom ještě pár dní zpět si brankář myslel, že ho zanedlouho zrealizuje.

Tagy: