Boží hněv a únos strůjce holokaustu. Připomeňte si nejznámější operace Mosadu

Mnichov 1972

Největší operace Mosadu

Mosad bývá považován za jednu z nejlepších tajných služeb na světě. Izraelská rozvědka vznikla v roce 1951, od té doby se podílela na mnoha základních operacích. Připomeňte si čtyři nejznámější, které měnily životy i dějiny.

Adolf Eichmann

Možná vůbec nejznámější ukázkou fungování izraelských tajných služeb je případ strůjce holokaustu Adolfa Eichmanna. Po konci války se schovával v Argentině pod jménem Ricardo Klement až do roku 1960. Tehdy ho Mosad dopadl v Buenos Aires a následně převezl do Tel Avivu. Po vysoce sledovaném soudním procesu byl koncem roku 1961 odsouzen k trestu smrti a v červnu 1962 popraven.

VÍCE K TÉMATU:  Eichmann byl sebestředný vrah milionů i nýmand. Před 60 lety ho v Izraeli odsoudili k smrti

Boží hněv

Dalším případem, který se zapsal do dějin, je operace známá pod názvem Boží hněv. Izraelské tajné služby touto operací reagovaly na tragické události, kdy palestinští teroristé z organizace „Černé září“ unesli a zavraždili 11 izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Na pokyn tehdejší premiérky Goldy Meirové následně tajné služby během několika let na různých místech světa vyhledaly a zabily řadu vysoce postavených členů této organizace.

ČTĚTĚ O AKCI: Masakr sportovců v Mnichově způsobila nezkušenost policie. Teroristy stihl Boží hněv.

Entebbe

Během Operace Entebbe, známé také jako operace Blesk, vymyslely izraelské tajné služby během několika dní plán na záchranu rukojmích poté, co teroristé v roce 1976 unesli letadlo na lince Tel Aviv – Paříž a přistáli s ním na letišti Entebbe v Ugandě. Izraelci následně podnikli záchrannou operaci, během které vtrhli do budovy s rukojmími, zabili sedm teroristů a osvobodili 102 lidí. Během akce zahynul voják Jonatan Netanjahu, bratr premiéra Benjamina Netanjahua.

VÍCE ZDE: Netanjahuovo eso. Izraelci řeší nasazení smrtonosného komanda, proslulo operací Entebbe.

Exploze pagerů

Nejnovější ukázkou schopností izraelských tajných služeb jsou výbuchy komunikačních zařízení teroristické organizace Hizballáh. První vlna útoku přišla v úterý, kdy tisícům členů hnutí explodovaly pagery.

ČTĚTE DÁLE: Pagery vyráběly tajné služby Izraele, jejich firmě záleželo jen na Hizballáhu, píše americký list.

O život přišlo 11 lidí a další zhruba čtyři tisíce byly zraněny. Média přišla s informací, že Hizballáh zařízení objednal u tchajwanské společnosti Gold Apollo. Izrael informaci zachytil a do pagerů před doručením vložil trhavinu. O pouhý den později pak přišla druhá vlna výbuchů – v tomto případě šlo o exploze vysílaček, které zabily devět lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za hromadnou explozí pagerů stojí Izrael, píše NYT. Nové záběry ukazují výbuch v supermarketu

Tagy: