Přípravy na bombardování Kyjeva. Rusové označují školy i nemocnice, popisuje obyvatelka

Obyvatelé Kyjeva v protibombových krytech

Obyvatelka Kyjeva popisuje přípravy na bombardování

Situace v Kyjevě je kritická, uvedla pro CNN Anna, která v ukrajinské metropoli žije. Popsala také přípravy na bombardování nebo vraždění civilistů ze strany ruských vojáků.

Z Kyjeva se po celý den ozývají výbuchy a střelba. Podle zpravodajů na místě se boje odehrávají stále blíže vládní čtvrti. Úřady varují před ruským bombardováním, o mimořádně „těžké noci“ hovoří i starosta Vitalij Kličko.

„Asi před hodinou jsme zaslechli sirény a šli jsme se schovat do sklepa. Sledujeme délku těchto poplašných signálů – ty kratší občany jen upozorňují, ale pak tu jsou slyšet i dlouhé, třeba desetiminutové, a během těch se chodíme schovat do bezpečí,“ popisuje pro CNN Prima NEWS obyvatelka Anna.

Sama se připravuje na nejhorší. „Situace v Kyjevě je kritická, ruští vojáci označují střechy budov – třeba škol a nemocnic. To znamená, že plánují Kyjev bombardovat. Ruská armáda už bombardovala v jiných ukrajinských městech, třeba v Charkově a Mariupolu, a zasáhla tam nemocnice a školy. Už tedy nezaměřují jen vojenská zařízení, ale také veřejné budovy,“ obává se.

Anna zmínila útoky ruských vojáků proti civilistům. Po sociálních sítích koluje například video, kdy obrněný transportér úmyslně najel na jedoucí auto a doslova ho převálcoval. Na dalších záběrech se pak lidé snaží zaklíněného řidiče vyprostit. Útok se měl podle komentářů odehrát v pátek v Kyjevě.

„Modlíme se za to, aby nám pomohli naši evropští spojenci, a ne sankcemi, protože ty nefungují. Naše armáda je silná, ale Rusko má vojáků a vybavení více,“ dodává s prosbou Anna.

Tagy: