Možná mě vidíte naposled živého. Zelenskyj odvážným videem povzbudil Ukrajince

Prezident Volodymyr Zelenskyj a další ukrajinští představitelé

Zelenskyj je odhodlaný k boji

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dál burcuje národ v boji proti ruským jednotkám. Večer zveřejnil video z Kyjeva, na kterém spolu s ministry ujišťuje obyvatele, že zůstávají v metropoli. Město zřejmě čeká těžká noc, očekává se totiž ruské bombardování.

„Všichni jsme tady, naši vojáci tu jsou, občané tu jsou. Všichni tu bráníme naši nezávislost, naši zemi a tak to taky zůstane,“ říká Zelenskyj na videu natočeném před prezidentským palácem. Hlavu státu pak obklopují premiér, náčelník štábu a další vysocí představitelé.

Zelenskyj se také telefonicky spojil se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Šéfovi Bílého domu poděkoval za jeho podporu. Prezidenti jednali o „přísnějších sankcích, konkrétní obranné pomoci a protiválečné koalici“. Během on-line jednání s dalšími západními lídry pak prohlásil: „Možná, že je to naposledy, kdy mě vidíte živého.“

Reaguje tak na hrozbu, které Kyjev nyní čelí. Město je prakticky obklíčené Rusy, kteří se k němu blíží ze všech stran. Uvnitř metropole už dochází i k bojům. Střelba a výbuchy byly slyšet z různých částí Kyjeva už od rána a zněly čím dál blíže k vládní čtvrti v centru, napsala agentura AP s odvoláním na své zpravodaje na místě.

V pátek večer úřady varovaly obyvtele Kyjeva, že hrozí ruské nálety, uvádí několik zdrojů z místa. „Ruské jednotky jsou velice blízko. Tato noc a následující ráno budou velmi složité,“ napsal starosta města a bývalý boxerský šampion Vitalij Kličko.

Ukrajinští představitelé ohlásili nejméně 137 mrtvých na ukrajinské straně a stovky zabitých na straně ruské, podle ukrajinského ministerstva obrany ruské ztráty jen dnes přesáhly tisícovku vojáků, což nebylo možné ověřit. Ruské úřady žádné údaje nezveřejnily.

Představitelé OSN oznámili 25 mrtvých civilistů, většinou z ostřelování a náletů, a odhadli, že asi 100 000 lidí opustilo své domovy. Podle odhadů by počet uprchlíků mohl dosáhnout až pěti milionů, pokud by se boje dále vyostřily.

Tagy: