Přípravy na rozvolňování: Obchody čekají návaly, restaurace řeší omezení

Obchody mohou být od středy otevřené do 21 hodin.

Co od čtvrtka můžeme a co ne?

Česko se chystá na zítřejší přechod do třetího stupně protiepidemického systému. Po více než měsíci se díky tomu otevřou obchody a provozovny služeb. Nebude omezený noční pohyb a venku se bude moci potkat až 50 lidí, namísto dosavadních šesti. Podle všeho se budeme moci vrátit i k venkovní konzumaci alkoholu.

Ostatních opatření se ale ani zdaleka nezbavíme. Zůstává například povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách a na vybraných veřejných místech. Provozovatelé služeb mají důvod k radosti. Mohou si totiž nejlépe ohlídat povinné zajištění nákupního prostoru 15 metrů čtverečních na osobu prostřednictvím objednávkového systému. Například kadeřnice tak plní kalendáře a těší se na zákazníky. Od té doby, co nemusí mít povinnou dvojitou ochranu (tedy roušku i ochranný štít), snad ještě více.

Ale ne všechny kadeřnice mají ideální podmínky pro nerušené provozování byznysu. Některé kvůli nařízením limituje pracovní prostor. „Normálně by tady seděly třeba dvě zákaznice najednou – jedné bych udělala barvu a mezitím bych si někoho ostříhala, což teď samozřejmě není možné,“ povzdechla si Kateřina Bobková z malého kadeřnictví v Liberci. Po každé klientce bude taky dezinfikovat celé křeslo. „Musela jsem sem kvůli tomu dát igelitové pytle, protože koženka nemá takovou životnost a začala se mi drolit,“ poukázala na další úskalí spojená s pandemií. „Máme za sebou 40 dní, kdy jsme nemohli pracovat. Takže budu ráda, když zítra konečně začnu,“ zaradovala se Kateřina.

Ani liberecká kosmetička Petra Jiránková se nemůže zákazníků dočkat: „Dneska je středa, zítra otvírám a vypadá to skvěle! Jsem namotivovaná a moc se těším na všechny klientky,“ svěřila se nám. Zákazníci jí neustále telefonují i píší na e-mail a diář se plní. „Salon mám 90 metrů čtverečních, takže moji práci restrikce naštěstí nijak neomezí. Můžu pracovat se dvěma klienty odděleně ve dvou kabinách a ještě mi zbyde rezerva, kterou ani nevyužiji,“ vysvětlila nám v prostorném salonu.

Maloobchody jsou na tom hůře, a to nejenom kvůli dodržování zajišťování nákupního prostoru. Vláda povolila otevřít hypermarketům prodávajícím oblečení, boty, knihy nebo třeba domácí potřeby, už v pondělí, takže obchodníci z menších podniků mají nejspíš obavy, že přišli o první vlnu natěšených kupců.

V ještě těžší situaci jsou restaurace, které se mohou jen domnívat, kolik zásob alkoholu a potravin nakoupit, aby uspokojily všechny návštěvníky a zároveň se jim zásoby nezkazily. Navíc se jich týká nejvíce omezení platných pro třetí stupeň protiepidemického systému v podobě povolené otevírací doby jen od 6 do 22 hodin, zajištění dohledu nad případnými frontami, naplnění kapacity jen do 50 procent a povolení usadit u jednoho stolu pouze čtyři osoby.

Jakmile se Češi dozvěděli o čtvrtečním rozvolňování, s rezervacemi rozhodně nelenili. „Na čtvrtek jsme úplně plní. Stalo se tak prakticky hned, jakmile se lidé dozvěděli, že se otevírá,“ prozradil provozní Lokálu Hamburk na Karlínském náměstí v Praze s tím, že nemají plno jen ve čtvrtek, ale ani v pátek si tu nesednete. „Zatím to ale vypadá, že se lidé doslova zbláznili jen na tyto dva dny,“ doplňuje.

Majitelé restaurací před sebou sice mají nelehký úkol plánování objemu zásob, na druhou stranu řadu organizačních much měli šanci vychytat už při rozvolňování po první vlně. Nezbývá jim než doufat v hladký průběh a posunutí republiky do druhého stupně protiepidemického systému, kdy se u stolu v hospodě či restauraci potká o dva lidi více.

Přehledný seznam: Co smíme a co ne?

  • Je zrušeno omezení pohybu po 23. hodině.
  • Všechny obchody mohou být otevřené i v neděli.
  • V obchodech platí podmínka jeden člověk na 15 metrů čtverečních.
  • Jsou nařízené dvoumetrové rozestupy.
  • Venkovní akce může navštívit maximálně 50 lidí.
  • Ruší se venkovní zákaz konzumace alkoholu.
  • Prezenční výuka zůstane jen pro MŠ a 1. stupeň ZŠ, zbytek přejde od pondělí 7. prosince do tzv. rotační výuky.
  • Restaurace otevřou do 22 hodin, do 50 procent obsazenosti a u stolu mohou být maximálně 4 osoby.
  • Otevřou sázkové kanceláře, herny a kasina s tím, že u stolu mohou být jen 4 osoby.
  • Otevírají se bazény a wellness centra a můžeme provozovat rekreační sport, ve vnitřních prostorách vždy do 10 lidí.
  • Povolené jsou svatby, pohřby a bohoslužby s kapacitou do 30 lidí.
  • Mohou otevřít muzea a galerie, ale jen do kapacity 25 procent.
  • Navštívit můžete i hrady, zámky a památky a dovnitř můžete ve skupinkách po 10 lidech.
  • Hotely otevřou bez omezení.
  • Sportovní utkání budou dále bez diváků.
  • Zůstává i omezení úředních hodin.

Tagy: