Česko zažije poslední slunečný den roku, pak se zatáhne. Jak bude na Silvestra?

Počasí

Počasí 28.12.2023 7:07

I mezi svátky platí na řade míst Česka povodňové nebezpečí, upozorňují odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během čtvrtka se rozzáří obloha, na Moravě se mohou vyskytnout i mrznoucí mlhy. Teplota se vyšplhá až k 10 °C. Do konce roku však zavládne zataženo až oblačno.

Povodně hrozily k čtvrtečnímu ránu celkem na 48 místech, přičemž nejvyšší stupeň ohrožení zůstal v platnosti pro čtyři oblasti. Jednalo se o Labe v Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích a Kostelci nad Labem na Mělnicku. S výrazným zvýšením hladiny Vltavy se potýkají v Českém Krumlově.

ČTĚTE TAKÉ: Na Evropu se žene obávaná Bestie z východu. Po Novém roce hrozí silnými mrazy a závějemi

Ve čtvrtek očekávejme podle předpovědi ČHMÚ polojasno či skoro jasno, zpočátku dne se může zejména na Moravě vyskytnout nízká oblačnost doprovázená mlhou, a to i mrznoucí. Od severozápadu však bude přibývat oblačnosti, přičemž na severozápadní polovině našeho území se místy objeví i déšť či přeháňky.

Nejvyšší teploty se budou nejčastěji pohyboval mezi 4 až 8 °C, na některých místech Čech a Slezska se mohou vyšplhat až k 10 °C. Na horách teploměry vystoupají asi k 2 °C, na Šumavě až k 6 stupňům Celsia. Foukat bude mírný vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který ve Slezsku zesílí na 4 až 8 m/s, v nárazech i okolo 15 m/s.

Během noci na pátek bude zatažená obloha, místy přechodně i polojasno. Na horách se vyskytne slabý déšť či mrholení. Nejnižší teploty se budou pohybovat okolo 6 až 2 °C, které při slabém větru klesnou na Moravě až k −1 °C.

Oblačno až zataženo zavládne nad Českem v pátek. Ojediněle může slabě pršet či mrholit, a to především v horských oblastech. Teploty se budou pohybovat okolo 8 až 12 stupni Celsia. Počítat můžeme s mírným větrem o rychlosti 4 až 9 m/s, který v nárazech vystoupá až k 15 m/s.

A jaké budou poslední dva dny tohoto roku? Během soboty bude zatažena obloha. Od severozápadu se na většině území vyskytnou přeháňky či déšť, nad 700 m na severu a severovýchodě mohou přejít ve sněhové srážky. Denní teploty se vyšplhají k 5 až 9 °C, na jihu Moravy až k 11 °C. Vítr by měl přes den místy dosahovat v nárazech rychlosti kolem 15 až 20 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě deště místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podobné počasí očekávejme i v neděli na Silvestra. Bude zataženo až oblačno, na Moravě se mohou vyskytnout i mrznoucí mlhy. Od západu se odpoledne a k večeru vyskytnou místy přeháňky či déšť, které se v polohách nad 600 m změní ve sněhové přeháňky. Přes den se teplota vyšplhá k 6 až 10 °C, při déletrvající oblačnosti či mlze okolo 4 °C. Noční teploty během nočních oslav se budou pohybovat v rozmezí 5 až 1 stupně Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černousy se proměnily v Benátky. Hasiči chtějí s velkou vodou pomáhat, někdo je ale vykradl

Tagy: