Přivezli do Česka sedm milionů nelegálních cigaret. Celníci je zadrželi na Karvinsku

Část zabaveného kontrabandu

Celníci a cigarety (zdroj: CNN Prima NEWS)

Celníci na Karvinsku odhalili skupinu obchodníků s nelegálními cigaretami. Od loňského listopadu podle nich prodali nebo se chystali udat na černý trh bezmála sedm milionů nekolkovaného kuřiva. V této souvislosti už v dubnu společně s policií zadrželi šest lidí. Státu podle nich byla způsobena škoda okolo 22 milionů korun.

„Dvě osoby jsme zadrželi při předání třech milionů korun za předchozí prodej dvou milionů nezdaněných cigaret. Druhý den jsme pak zadrželi čtyři osoby a při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor celníci a policisté našli více než dva miliony cigaret bez tabákových nálepek, hotovost ve výši 765 tisíc korun,“ uvedla v pátek Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Případem s krycím názvem Labužník se celníci zabývali od listopadu 2020. Při vyšetřování odhalili, že skupina na trh dodala celkem 4,5 milionu cigaret bez kolků. Další dva miliony cigaret pak zajistili při prohlídkách. „Skupina Čechů pravidelným zásobováním domácího trhu nezdaněným kuřivem způsobila únik na spotřební dani ve výši nejméně 22 milionů korun,“ řekla.

Mluvčí policie Daniela Vlčková uvedla, že policisté zadrželi obchodníky ve věku od 42 do 62 let. Jeden z nich podle ní od neznámého dodavatele ze zahraničí nakoupil a do Česka přivezl nelegální cigarety. „Jednalo se o padělky zahraničních značek. Dovezené kartony pak okamžitě za úplatu předával dalšímu obviněnému. Ten je nejprve uskladňoval na různých místech a postupně prodával ostatním obviněným mužům k další distribuci odběratelům,“ řekla.

Doplnila, že systém dovozu a distribuce měli obvinění důkladně propracovaný. Policistům se snažili práci komplikovat tím, že například používali automobil s cizí registrační značkou, nelegální zboží skladovali na mnoha místech v menším množství.

Tagy: