Přiznal Kreml obrovské vojenské ztráty? Uniklé číslo se blíží ukrajinským údajům

Zničený ruský tank v Mariupolu, 23. března

Mariupol máme pod kontrolou, tvrdí Rusko. Zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v komplexu železáren Azovstal

Ruské ministerstvo obrany pravděpodobně omylem prozradilo obrovské vojenské ztráty na Ukrajině. Číslo zveřejněné webem Readovka přesahuje hranici 20 tisíc vojáků, čímž se blíží údajům, které uvádí Kyjev. Web později zprávu smazal a označil ji za ukrajinský hackerský útok.

Během invaze na Ukrajině zemřelo již přes 13 tisíc ruských vojáků a dalších 7 tisíc je pohřešovaných, informoval ruský prokremelský zpravodajský web Readovka s odvoláním na zprávu z uzavřeného brífinku ruského ministerstva zahraničí. Příspěvek již není dostupný. Televize Nexta má však screen.

Web Readovka se o několik hodin později snažil uvést situaci na pravou míru. Svou původní zprávu označil za lživou. Zveřejnit ji prý měli ukrajinští hackeři.

Podle Kyjeva zatím Rusko přišlo o 21 tisíc vojáků (počítají se mrtví, zranění i zajatí). Údaje, které zřejmě unikly ruskému rezortu obrany, se tak tomuto číslu náramně blíží. Moskva oficiálně zatím přiznala „jen“ 1 351 padlých vojáků bez dalších podrobností.

I mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov však na začátku dubna připustil, že ruské ztráty na Ukrajině jsou značné. Opět ale neuvedl konkrétní čísla. Ukrajina každý den aktualizuje kromě personálních ztrát i počty zničené či zabavené ruské těžké techniky.

Současné údaje generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil hovoří o 829 tancích, 2 118 obrněných vozidlech, 1 508 transportních vozidlech, 151 vrtulnících a 172 letounech. Dále mělo Rusko ztratit 166 bezpilotních letounů, 529 dělostřeleckých systémů, 67 protivzdušných systémů, 76 cisteren či 8 lodí.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Moskva vojáci Kreml Ukrajina Dmitrij Peskov ztráty vojsko Rusko Kyjev těžká technika Moskevský Kreml Ministerstvo zahraničních věcí Ruska