Následky Putinovy superrakety? Svět má strach, v ruské televizi odborníci vesele vtipkují

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu v ruské televizi, když oznámil invazi na Ukrajinu

Válka na Ukrajině (21.4.2022 9:00)

Debatu o možných ničivých dopadech mezikontinentální rakety Sarmat pojali v ruské státní televizi po svém. Zatímco zbytek světa se obává, co by střela dokázala v případě použití způsobit, odborníkům ve studiu nebyl cizí smích a vtipkování.

„Blahopřeji k úspěšnému vypuštění mezikontinentální balistické rakety Sarmat. Je to velká a významná událost v rozvoji perspektivních zbraňových systémů ruské armády,“ řekl ve středu ruský prezident Vladimir Putin. Zbraň se prý vyznačuje nejvyššími technickými parametry a je schopna překonat všechny prostředky moderní protiraketové obrany.

„Nemá obdoby ve světě a ještě dlouho mít nebude. Tato skutečně jedinečná zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil, spolehlivě zajistí bezpečnost Ruska vůči vnějším hrozbám a přiměje k přemýšlení ty, kteří se v zápalu zběsilé, agresivní rétoriky snaží ohrožovat naši zemi,“ zdůraznil Putin

I když Rusové v minulosti řekli, že konflikt na Ukrajině zatím není důvodem pro použití jaderných zbraní, jedním dechem dodali, že v případě pocitu ohrožení bezpečnosti vlastní země by se situace změnila.

Většina lidí, kteří nesouzní s ruskou agresí, se případné jaderné války logicky obává. Je pravděpodobné, že konflikt by přerostl hranice Ukrajiny a zemřely by miliony nevinných lidí po celém světě včetně Rusů.

Jenže hosté v ruské státní televizi se na celou situaci dívají jinak. Během debaty o možných dopadech použití rakety Sarmat na území Spojených států amerických se vesele chichotali a vtipkovali. Video se začalo šířit na sociálních sítích a jeho aktéři čelí kritice.

„To nemohou myslet vážně. Dokážete si představit, že by se někdo z jiných moderátorů smál myšlence ničení měst?“ ptají se uživatelé v komentářích.

Ruská superraketa pro konec světa

Těžkou mezikontinentální raketu Sarmat, která je na kapalné palivo a je odpalovaná z podzemních sil, označil web Armadninoviny.cz svého času za „ruskou superraketu pro konec světa“. Jejím úkolem je totiž způsobit nepříteli co nejtěžší ztráty na civilních cílech a zlomit tak jeho odhodlání pokračovat v boji.

Do výzbroje by raketa mohla být podle dřívějších vyjádření ruských představitelů zařazena v letošním roce. Ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že se tak stane po završení nynějších zkoušek. Jeden raketový pluk se již připravuje na přezbrojení.

Tagy: