Konec fotbalu tak, jak ho známe? 90 minutám odzvonilo, sílí volání po čistém čase

Tlak na to, aby se něco udělalo s hracím časem ve fotbale, roste. Stačí se podívat do tuzemské Fortuna ligy. Třeba nedávný šlágr nadstavby mezi pražskou Slavií a Viktorií Plzeň byl proklínán za to, jak málo hry nabídl. Naposledy bývalý renomovaný rozhodčí Mark Clattenburg nabídl, aby se při každičkém přerušení – jako například v hokeji – zastavila časomíra a zápas skončil po 60 plnohodnotných minutách.

Nezaujatý fanoušek si nedělní duel Slavie s Plzní skutečně nemohl vychutnat. Zápas o první místo se proměnil v tuhou bitvu. Mraky faulů, neustálé hádky a minimum šancí. Jako každé jiné fotbalové utkání trval šlágr 90 minut plus nějaké to nastavení, ale ve skutečnosti se hrálo jen zlomek tohoto času. Ve druhém poločase byl míč ve hře pouhopouhých 15 minut. Jednoduše se víc nehrálo, než hrálo.

I celoživotním konzervativcům se muselo hlavou honit, že rodící se nápady ohledně zavedení čistého času nemusí být úplně od věci. Téma prosazuje především člen komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina, jeden z nejlepších sudích historie proslulý pro svůj přísný výraz. Velká část českých fanoušků mu kvůli zásadním verdiktům proti národnímu týmu nemůže přijít na jméno. Vedle Colliny se problematikou zabývá i samotná FIFA a Rada Mezinárodní fotbalové asociace, která je strážcem fotbalových pravidel.

Různé průtahy během zápasů rozhodčí více či méně kompenzují na koncích obou pětačtyřicetiminutovek nastavením, ale zkrátka se nestává, že by extra přídavek dokonale odrážel, kolik času se předtím nehrálo.

Mark Clattenburg, další ze slavných bývalých rozhodčích, rovněž vnímá, že by bylo na čase odklonit se od tradice a prosadit za účelem větší porce zábavy revoluci. Rozepsal se o tom ve sloupku pro britský deník Daily Mail.

„Mnoho trenérů mi dávalo kartáč za to, že jsem nastavil jen dvě minuty místo tří. Hráči mi spílali, že jsem je poškodil a spáchal jsem zločin. Jako by těch 60 vteřin mělo být důvodem, proč nedosáhli požadovaného výsledku. My rozhodčí víme, že porce nastavení je sporné téma. Tým ve vedení chce míň, prohrávající víc,“ začal svůj text.

A upnul se na středeční zápas semifinále Ligy mistrů, který svým nečekaným zvratem ohromil fotbalový svět. Real Madrid v odvetě s Manchesterem City ještě na začátku 90. minuty prohrával 0:1 a potřeboval v tu chvíli dva góly, aby dostal duel aspoň do prodloužení. Senzačně se mu to na poslední chvíli zásluhou Rodryga povedlo.

Diváci chtějí kvalitní zápas, ne divadlo

Krátce po začátku prodloužení se Real chopil postupových karet díky penaltě, kterou proměnil Karim Benzema. Pak už se „bílý balet“ soustředil na to, aby neinkasoval, takzvaně „tahal čas“. Rozhodčí Daniele Orsato to ale příliš nezohlednil.

„Vzhledem k tomu, jak hráči Realu Madrid ve středu večer v druhé polovině prodloužení Ligy mistrů dojili každičkou vteřinu, nebyl Manchester City nadšený, že se pak nastavovaly pouhé tři minuty,“ poznamenal Clattenburg, arbitr finále Ligy mistrů v sezoně 2015–⁠2016 i Eura v roce 2016. „Ještě více s podivem bylo, že Orsato ukončil zápas deset vteřin před vypršením nastavení,“ dodal k faktu, který byl zejména fanoušky City velmi kritizovaný.

Jakékoliv podobné stížnosti může utnout zavedení čistého času, které se čím dál tím více nabízí. „Myslím, že na tohle všechno existuje řešení, a to 60minutové zápasy se zastavováním času. Funguje to třeba v basketbalu a mohlo by to fungovat i ve fotbale. Časomíra se zastaví v případě, když míč skončí v autu, případně při zranění způsobujícímu zdržení nebo když rozhodčí dává žlutou kartu a diskutuje s hráčem. Zbavili bychom se kontroverzí ohledně nastavování,“ uvedl někdejší rozhodčí z Anglie.

Také by to pomohlo vyřešit nenáviděný nešvar, kterým je úmyslné zdržování.

Clatterburg dlouhé roky pískal v Premier League, ve které je v aktuální sezoně míč ve hře průměrně 55 minut. Nejméně akční byl duel West Hamu s Brentfordem – 41 minut a 33 sekund. Naopak nejvíce fotbalu nabídlo střetnutí Manchester City s Burnley – 65 minut a 42 sekund.

Aby fotbalové federace začaly kvůli neefektnímu nakládání s časem jednat, vyzval před nedávnem také známý belgický obránce Jan Vertonghen, toho času hráč Benfiky Lisabon, dříve opora Tottenhamu Hotspur. „FIFA opravdu musí co nejdřív přejít na efektivnější hrací dobu. Týmy využívající neustálé simulování a hádání seberou radost fanouškům, kteří chtějí vidět kvalitní zápas a ne divadlo,“ podotkl na Twitteru.

Transformaci pravidel musí předcházet ještě dlouhé debaty, a proto ji nelze očekávat v blízkých měsících, zřejmě ani letech. Přece jen 90 minut se fotbal hraje už od druhé poloviny 19. století. Po experimentování s tím, jakou dobu nastavit, byly dva poločasy po 45 minutách oficiálně zavedeny do regulí v Anglii v roce 1897.

Tagy:
FC Viktoria Plzeň Premier League SK Slavia Praha FIFA fotbal sport Mark Clattenburg fotbalová pravidla hrací doba čistý čas