Útok Ukrajinců v Kurské oblasti? Expert řekl, v jakém případě může Rusko použít jaderné zbraně

Ruská armáda útočí na ukrajinské jednotky v Kurské oblasti.

Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Pokud by ukrajinská armáda obsadila Kurskou jadernou elektrárnu, Rusko by mohlo zvažovat použití jaderných zbraní. Jeho doktrína to umožňuje, uvedl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Alexej Leonkov, známý ruský vojenský expert a redaktor časopisu Arsenal Otěčestva. Podle jeho slov je obtížné odhadnout, kdy se ruským silám podaří vytlačit Ukrajince z Kurské oblasti zpět za hranici.

Ukrajinští vojáci mají pod kontrolou přibližně tisíc kilometrů čtverečních ruské Kurské oblasti, prohlásil tento týden velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. To je zhruba dvakrát více, než činí rozloha Prahy, která má 496 kilometrů čtverečních. Hlavní velitel ukrajinské armády se k ofenzívě v Kurské oblasti vyjádřil během jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími činiteli. Rusko přineslo válku ostatním, teď se mu vrací domů, uvedl později Zelenskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Odhozené nábojnice a psi. Novináři navštívili hraniční přechod, kde začal ukrajinský výpad

CNN Prima NEWS nyní prostřednictvím spolupracovníka v Moskvě Jiřího Justa přináší rozhovor s ruským vojenským expertem, jehož cílem je ukázat pohled ruské strany na aktuální dění v Kurské oblasti.

Před týdnem se ukrajinským silám podařilo proniknout do ruské Kurské oblasti. Víme už dnes, jak se jim to podařilo? Jak se jim podařilo opevnit se na ruském území?
Netroufl bych si říct, že se v Kurské oblasti opevnily. Stále se tam snaží vytvořit pozice a mají při tom ztráty. Snahy zásobovat uskupení ukrajinských sil, které se nachází na nevelké části území Kurské oblasti, nejsou vždy úspěšné.

Ruské vzdušné síly útočí na dopravní prostředky, kterými je dodáváno ukrajinským vojákům v Kurské oblasti materiální a technické zajištění nebo munice. Ale ukrajinské uskupení, které se na území Kurské oblasti nachází, je stále bojeschopné.

Proto ty úkoly, které mu byly uloženy, nedosáhlo. Proto se snaží udržet předmostí, které obsadilo ještě minulý týden.

A o jaké úkoly jde? Co podle vás chtěli Ukrajinci touto operací dosáhnout?
Původním úkolem bylo zveřejnit na internetu snímky, že větší část Kurské oblasti kontroluje ukrajinská armáda. To dostaly za úkol diverzní skupiny, které se objevovaly na různých místech v jižní části Kurské oblasti. Před značkami s názvy obcí se natáčely a tím se snažily přesvědčit světovou veřejnost, že tyto obce kontrolují.

Následně došlo ke změně úkolů. Jedním z nich se stala kontrola nad měřící stanicí plynovodu v Sudže, před který proudí ruský plyn do Evropy. Hlavním úkolem však bylo obsazení Kurské jaderné elektrárny (to odmítá ukrajinský vojenský expert Ivan Stupak, podle kterého obsazení Kurské jaderné elektrárny nebylo a není cílem ukrajinských sil v Kurské oblasti, psali jsme zde).

Část úkolů se jim tedy podařila.
Ano. Fotografie diverzních skupin vytvořily určitou iluzi o velkém rozsahu území, které ukrajinské síly kontrolují. A také kontrolují plynovou stanici v Sudže.

Jak dlouho podle vašeho názoru bude trvat přítomnost ukrajinských sil v ruské Kurské oblasti?
Je velmi obtížné odhadnout, jak rychle dojde k jejich vytlačení. Protože nemám informace, kterými disponuje operační štáb, který řídí zvláštní vojenskou operaci.

Ale nepříteli, tedy Ukrajincům, se nepodařilo vyplnit většinu stanovených úkolů. Přišli o ofenzivní tempo a snížila se jejich manévrovací schopnost, Rusko mohlo stáhnout do Kurské oblasti rezervy, včetně těžké techniky, předně dělostřelectva a salvových raketových systémů.

Díky tomu protivník čelí neúspěchům a přichází o vojáky. Ruské ministerstvo obrany každý den zveřejňuje statistiku ztrát ukrajinských sil. K dnešnímu dni uskupení, které vstoupilo na území Kurské oblasti, přišlo o více jak 2 tisíce vojáků. Přišlo také o velké množství techniky, zejména té lehce obrněné (tato čísla nelze v době trvání konfliktu nezávisle ověřit. Moskva ani Kyjev vlastní ztráty oficiálně nezveřejňují, pozn. red.)

Právě tato technika je hlavním dopravním prostředkem pro přepravu terénem ukrajinské Sumské oblasti a ruské Kurské oblasti.

Ukrajinské mobilní diverzní skupiny se pohybují po Kurské oblasti pomocí čtyřkolek a motocyklů. Díky tomu jsou velmi mobilní a snaží se proniknout blokádou, kterou vytvořily ruské síly.

Jedním z hlavních problémem při potlačování ukrajinských sil je právě přítomnost diverzních skupin a sil zvláštního určení v lesích.

Ukrajinské síly vstoupily na ruské území a stále se na něm drží. Hrozí ze strany Ruska použití i například jaderných zbraní?
Pokud bychom pozorně četli ruskou jadernou doktrínu, tak ukrajinský útok na Kurskou oblast jen vzdáleně naplňuje bod, ve kterém se píše o protivníkem použití konvenčních zbraní, které způsobují škodu strategicky důležitým objektům, mezi něž patří i jaderné objekty.

Pokud budeme konkrétně hovořit o Kurské oblasti, tak tímto objektem je Kurská jaderná elektrárna. Jelikož se Ukrajincům nepodařilo tuto elektrárnu ani poškodit, ani obsadit, tak nemá smysl použít jaderné zbraně. Navíc, Vladimir Vladimirovič Putin prohlásil, že proti Ukrajině nikdy nepoužijeme jaderné zbraně (bývalý ruský prezident a současný místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv ale použitím jaderných zbraní proti Kyjevu i Západu v minulosti opakovaně hrozil, pozn. red.)

Tagy:
válka armáda jaderná elektrárna Moskva Ukrajina politika CNN Prima NEWS obrana vláda Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj jaderná zbraň Kurská oblast Alexej Leonkov konflikt, válka a mír