Prouza: Do práce jen očkovaní nebo s testem? Odnese to průmysl, auto doma nesmontujete

Testování na koronavirus

Anketa k očkování a živý vstup s Tomášem Prouzou

Na možné zavedení opatření, kdy do práce nebudou puštěni lidé, kteří nejsou očkovaní nebo otestovaní, pohlíží veřejnost velmi negativně a kriticky. Své výhrady má i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Ten připomíná, že takové omezení značně zasáhne průmyslové firmy.

Jak by možná změna dopadla na veřejnost? Oslovení diváci CNN Prima NEWS mají mnohdy jasno. „Budeme nezaměstnaní. Bude nás platit stát, a když nás nebude platit stát, tak nás zavřou do koncentráku,“ podotkl ironicky oslovený muž. Jiná divačka podotkla, že by se jednalo o diskriminaci: „Přesně, jak se původně pravilo.“

Jiný oslovený muž podotkl, že mu taková možnost přijde zvláštní. „Očkovaní stejně koronavirus mohou přenášet, takže mi to přijde divné. Sice očkovaný jsem, ale přijde mi to jako zbytečná buzerace,“ sdělil. Jiný divák dodal, že s takovým nařízením by Česká republika již nebyla demokratickou zemí. „To asi nebude úplně v pořádku,“ dodal.

Úřednice Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Roxana Macháčková dodala, že si něco takového nedokáže ani představit. „Ale vzhledem k tomu, že u nás na krajském úřadu máme absolutní většinu zaměstnanců očkovaných, tak by to snad ani nebyl problém,“ doplnila.

Povinné očkování jako cesta?

Výhrady má i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že přijetí takového nařízení značně ovlivní průmysl. „Ve službách či kancelářích to řada firem již praktikuje, že vyžadují očkování nebo negativní test, protože se bojí rizika. Ty, kteří pravidla nesplňují, ale mohou poslat na homeoffice. To v průmyslu neuděláte, nemůžete auto montovat doma,“ reagoval.

Podotkl, že taková změna v opatřeních by potřebovala podle něj i úpravu zákona. „Bavme se o tom, jak motivovat k očkování a hledat cestu, jak pomoci těm, kteří pravidla splňují. Měli bychom spíše ocenit ty, kteří vše splňují, než trestat ty, kteří nejdou touto cestou,“ pokračoval.

Určitou možností je podle Prouzy i cesta povinného očkování, ke kterému již některé země přistoupily. „I to může být cesta, zejména v rizikových oblastech. Nerozumím tomu, že není povinné očkování pro personál ve zdravotnictví nebo domovech seniorů. Pokud má být možnost testovat se, tak musí zůstat zdrama. Nelze nutit lidi, aby mohli chodit do práce, jen když si sami zaplatí za testování,“ uzavřel Prouza.

Tagy: