Poslední průzkumy: Pavel zvyšuje náskok. Babiše by porazil téměř o 20 procentních bodů

Druhé kolo volby prezidenta by nyní s velkým náskokem vyhrál generál ve výslužbě Petr Pavel, uvádí průzkum agentury Ipsos. Získal by 58,8 procenta hlasů, jeho protivník – expremiér Andrej Babiš (ANO) 41,2 procenta. Poslední průzkum vydal i Median, který rovněž předpovídá vítězství Pavla. Hlasování se bude konat tento pátek a sobotu.

Pro Pavla chce podle agentury Ipsos hlasovat velká část voličů neúspěšných kandidátů z prvního kola. Hlas by mu dalo devět z deseti voličů ekonomky Danuše Nerudové i senátora Pavla Fischera a přibližně dvě třetiny voličů senátora Marka Hilšera. „Andrej Babiš by naopak častěji čerpal podporu od Jaroslava Bašty. Volit ho zvažuje téměř sedm z deseti jeho původních voličů,“ uvedla agentura.

„Většina voličů, kteří plánují přijít k volbám, je v tuto chvíli již rozhodnuta pro jednoho z kandidátů. Sedm procent má preferovaného kandidáta, ale svoji volbu stále zvažuje změnit. Dvě procenta pak zatím vůbec neví, koho volit,“ sdělila agentura. K volbám dorazí podle průzkumu asi 69 procent voličů.

V pondělí byl zároveň vydán poslední předvolební průzkum agentury Median. I ten predikuje vítězství Pavla, který by podle něj získal hned 57,9 procenta hlasů, zatímco Babiš zbylých 42,1 procenta. Median počítá s volební účastí až 76 procent voličů. „Je ovšem nutno zdůraznit, že deklarovaná účast bývá obvykle vyšší, než je ta skutečná,“ podotkli autoři průzkumu.

Pavel má podle Medianu převahu u voličů do 55 let věku, Babiš u voličů ve věku 55 a více let. Platí, že s rostoucím věkem respondentů narůstá též podpora Babiše. Pavla plánují volit až tři čtvrtiny absolventů vysokých škol, má též vysokou podporu mezi lidmi s maturitním vzděláním. Absolventi středních škol bez maturity tvoří jádro podpory Andreje Babiše. Podpora lidí, kteří mají nejvyšší dosažené vzdělání pouze základní, je u obou kandidátů přibližně stejná. Pavel má nejvyšší míru potenciálních voličů v Praze a ve Středočeském kraji, Babiš v Ústeckém a Karlovarském.

Rovněž průzkumy agentury STEM pro CNN Prima NEWS či Data Collect a Kantar CZ pro ČT, které byly zveřejněny v sobotu a neděli, favorizují Pavla. Pondělí je poslední den, kdy je možno zveřejnit průzkumy veřejného mínění před druhým kolem prezidentských voleb, které se koná 27. a 28. ledna.

Poslední průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS predikoval vítězství Petra Pavla nad Andrejem Babišem v poměru 57,6 ku 42,4 procenta hlasů. Analytici však zároveň upozorňují, že přibližně 30 procent voličů je stále nerozhodnutých.

Průzkum STEM zároveň předpokládá vysokou volební účast – 68 procent. Tedy podobnou, jaká byla v prvním kole. „Většina voličů svoji volbu zopakuje, jen malá část přejde k protikandidátovi. Někteří zůstanou doma, jiní naopak k druhému kolu přijdou, i když u prvního kola nebyli,“ uvádí průzkum společnosti STEM.

První kolo volby těsně vyhrál Petr Pavel s 35,40 procenta hlasů nad Babišem, který získal 34,99 procenta. Pro oba tyto kandidáty hlasovaly téměř dva miliony voličů, rozdíl mezi Pavlem a Babišem činil zhruba 23 tisíc hlasů. Jejich nejbližší pronásledovatelkou byla ekonomka Danuše Nerudová na třetí pozici, pro kterou hlasovalo 13,92 procenta voličů.

Finálové duo prezidentských voleb se zúčastní televizní debaty na CNN Prima NEWS již ve středu. Duel začíná ve 20:15 a sledovat jej můžete na Primě a CNN Prima NEWS.

Tagy: