První den s novými pravidly: Restauracím chybí neočkovaní, některé padnou na polovinu

Ilustrační foto

Od pondělí platí nová opatření proti koronaviru, která brání neočkovaným v návštěvách restaurací a dalších služeb. Řada provozoven proto hlásí odliv klientely. Ten se velmi podepisuje na hospodaření a fungování takových míst. Reportéři CNN Prima NEWS navštívili několik podniků a ptali se, jak první den nových opatření probíhá.

Jan Damča provozuje klasickou českou restauraci v Praze-Michli. Patří mezi řadu restauratérů, které nová opatření proti neočkovaným mohou silně zasáhnout. Doufá ale, že odliv hostů nastane. „Pokud to stáhnu na běžný režim třeba v roce 2019, tak jsme dosud spadli na takových 70 %. Z těch počítáme, že nám 20 až 30 % touto cestou zase ubyde,“ nastínil předpoklady restauratér. Během pondělní obědové doby byl jeho podnik zaplněn asi ze třetiny.

Úbytek hostů zaznamenali také v restauraci u sportovního centra na pražské Zbraslavi. „Ubylo dost. Běžně chodí aspoň dělníci, ale dneska na oběd přišlo asi jen 6 lidí,“ říká servírka. Do podniku podle ní přišlo alespoň více lidí pro jídlo s sebou. V podniku se jinak opatření dodržují. Servírka nosí roušku a hostům, kteří přijdou, kontroluje potvrzení o očkování.

Na nových vládních nařízeních lpí také v jednom z bister v centru Prahy. Po příchodu okamžitě u zákazníků žádají k nahlédnutí aplikaci Tečka a sami nosí ochranu dýchacích cest. Vnímají však, že mají podstatně méně zákazníků. „Hostů ubylo. Nevím jak razantně, to ještě uvidíme, jsme na začátku těch opatření,“ řekl redakci provozní restaurace s tím, že na pondělní večer má hlášeno až o polovinu méně rezervací, než běžně.

Opatření se dodržují také v pivnici u Náměstí Míru v centru Prahy. Lidí tu ale zatím neubylo. „Zatím ne,“ potvrzuje viditelně vytížený hospodský v reakci na otázku, zda se už nějak projevila nová pravidla, která zamezují neočkovaným vstup do zařízení, na množství hostů.

Restauratér: Pouštíme všechny, i neočkované a netestované

Jinde se ale opatření už úplně nedodržovala. „Dneska nás vůbec nekontrolovali, ale možná nás už znají. V minulém týdnu jsme jim Tečku ukazovali,“ říká mladý muž po návštěvě hospody ve Strašnicích na Praze 10.

V jiné restauraci poblíž se pak opatření vůbec nedodržovalo. „Nás vůbec nekontrolovali. Obsluha nenosí ani roušky či respirátory,“ říká jedna ze zákaznic s tím, že lidí zde kolem oběda bylo dost.

Odmítáním opatření se pak netají provozovatel pražské pizzerie Ziead Leggieri. „My pouštíme všechny zákazníky, ať jsou testovaní, netestovaní, očkovaní, neočkovaní,“ řekl restauratér CNN Prima NEWS. Ten podle svých slov nevěří, že například nošení roušky situaci pomůže. Očekává pak, že kvůli poslednímu opatření přijde o zhruba 30 procent zákazníků.

Majitelka kadeřnictví: Poslední vlna nás stála 50 procent klientek

Nová opatření se týkají také třeba kadeřnictví. Podepsala se proto také na salonu Ludmily Ledecké v Plzni. „Už za poslední vlny nám ubylo asi 50 procent klientek. Museli jsme zrušit kosmetiku, aplikaci různých výplní a botoxu, takže už máme jenom kadeřnictví, pedikůru a modeláž. Určitě se to na nás podepsalo,“ říká provozovatelka.

„Máme výhodu, že jsme ve vlastních prostorách, takže když to za dva roky skončí, tak se určitě zvedneme. Ale není to úplně příjemné vůči zaměstnancům a okolí,“ řekla CNN Prima NEWS Ledecká.

Opatření platí i pro sportoviště či bazény. „Ráno to bylo malinko slabší, ale teď se sem dostaly i nějaké školy, takže to zatím necítíme,“ říká Stanislav Bydžovský z Plaveckého areálu v Hradci Králové.

Tagy: