Přerozdělovat uprchlíky je logické. Nenávist rozdmýchávají politici, říká exministryně

Pokud je Praha přecpaná, je logické přerozdělovat uprchlíky do dalších krajů, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Podle ní jsou to politici, kdo rozdmýchává napětí mezi českými občany a ukrajinskými běženci kvůli dávkám a pomoci státu.

Solidarita vůči ukrajinským uprchlíkům se v Česku místy vytrácí a stále častěji zaznívají hlasy, že vláda pomohla více běžencům než českým občanům. Důvodem je zejména jednorázová sociální dávka pět tisíc korun, na kterou mají nárok všichni, kteří do naší země utekli před válkou na Ukrajině.

„Čelili jsme situaci, že uprchlíci přišli doslova s jednou igelitkou a oblečením. Priorita je pomoci jim jako prvním. S válkou bezprostředně nesouvisí, co stát dělá pro občany. To by mělo běžet dávno. Samozřejmě to, že to tak dlouhodobě není, je už jiná otázka,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Marksová.

Téma je podle ní ve společnosti citlivé, protože ho řada politiků začala zneužívat k vnitropolitickému boji. „Začali rozdmýchávat mezi lidmi nenávist,“ zdůraznila exministryně.

Rozdělovat uprchlíky je logické

Velké debaty se momentálně vedou o tzv. přerozdělování uprchlíků. Iniciátorem tlaku na vládu je zejména pražských primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který opakovaně argumentuje, že hlavní město je už přeplněné a uprchlíky není, na rozdíl od jiných regionů, kam dávat. Naposledy navrhnul, aby v místech, kde není pro běžence kapacita, nebyla možnost dostat dávku.

Marksová se systémem relokace souhlasí. „Pokud je Praha už přecpaná a kapacity nestačí, je logické rozdělovat uprchlíky do dalších krajů. Je to logické i s ohledem na práci, továrny určitě uvítají další zaměstnance,“ podotkla. Jenže opět se naráží na problém složité komunikace mezi politiky. „Vstupuje do ní rivalita, politici se snaží získat body před volbami místo toho, aby hledali společné řešení,“ dodala dlouholetá členka ČSSD.

Lidé mají samozřejmě právo na volný pohyb a podle Marksové je nemůžeme nikde držet. „Ale jestli chtějí práci a dát dítě do školy, musíme jim hned na začátku říct, že pokud chtějí tyto základní věci zařídit, musí tam, kde je pro ně místo,“ konstatovala.

Za tři měsíce trvání invaze na Ukrajinu získalo víza dočasné ochrany 353 412 uprchlíků. Nejpřetíženější je dlouhodobě právě Praha, ve které svůj pobyt podle statistik ministerstva vnitra k dnešnímu dni ohlásilo 81 944 lidí. Skutečný počet uprchlíků v zemi je zřejmě nižší, vnitro však nemá přesný přehled o tom, kolik lidí ze země odjelo. Podle posledního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v Česku zhruba 200 tisíc uprchlíků.

Tagy: