Otazníky kolem otravy Bohdalové: Prymula podezírá vzácnou bakterii, přidal i dobré zprávy

Epidemiolog Roman Prymula

Prymula o Bohdalové a koronaviru

Věřím, že Jiřina Bohdalová již překonala akutní fázi svého onemocnění a nepochybně bude v pořádku. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ve vysílání prozradil, jakou nemoc na základě dostupných informací podezřívá z jejích zdravotních potíží.

Podle Prymuly si ani odborná veřejnost nemůže být zcela jistá, s jakým onemocněním musela být Jiřina Bohdalová hospitalizována. Přesto na základě dostupných informací epidemiolog dokázal určit několik hlavních podezřelých. „Pokud uvažujeme nad nějakou primární kontaminací, tak se jako první nabízí salmonela. Ale vzhledem k tomu, že se má jednat o vzácnější bakterii, tak to salmonela nejspíše nebude,“ řekl Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Populární herec Petr Nárožný leží v nemocnici. Po představení ve Zlíně nešťastně upadl

Další bakterií, která podle Prymuly často způsobuje otravu jídlem, je campylobacter. Tento mikroorganismus vyvolává onemocnění kampylobakteriózu, která se projevuje akutními průjmy, bolestmi břicha a horečkami, informuje Státní veterinární správa. Nejčastějším zdrojem infekce pro člověka je zejména drůbež, vepřová játra a mleté maso. „I to je ale poměrně četná bakterie,“ sdělil Prymula.

Podle bývalého ministra zdravotnictví je proto nejpravděpodobnějším původcem hereččiných zdravotních problémů listeria monocytogenes. Tento patogen způsobuje listeriózu, která může způsobit akutní zánět žaludku a střev, píše Národní zdravotnický informační portál. U zdravých dospělých lidí se tato nemoc vyskytuje velmi vzácně. Ohrožuje zejména seniory, ale také těhotné ženy, u nichž může vyvolat samovolný potrat. U osob starších 64 let dosahuje smrtnosti 15,5 procenta a u osob starších 84 let dokonce 24,2 procenta. „Vzhledem k tomu, že Bohdalové nebyl podán antitoxin, ale antibiotika, tak to nebyl botulotoxin, o čemž se spekulovalo, ale pravděpodobně tato bakterie,“ řekl Prymula.

Na základě dostupných informací se Prymula domnívá, že Bohdalová je už z nejhoršího venku. „Akutní fáze již byla překonána a nyní se blíží k rekonvalescenční fázi, kterou Jiřinka nepochybně zvládne,“ uzavřel Prymula.

Jiřina Bohdalová byla hospitalizována v nemocnici na Homolce v úterý večer. S vážnými potížemi skončila na jednotce intenzivní péče.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Soukup byl celý od krve, prozradil detaily z nemocnice svědek. Jeho přítelkyně ztropila scénu

Tagy: