Prymula: Problém lékařských přesčasů nemá řešení. Budeme někde muset zrušit pohotovosti

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Prymula o přesčasech lékařů

Problém přesčasů u lékařů je podle epidemiologa Romana Prymuly dlouhodobý a extrémně složitý problém. Ideální řešení podle něj neexistuje. Je přesvědčen, že se do budoucna bude muset především pohotovostní péče koncentrovat do menšího počtu zdravotnických zařízení.

„Je zcela zřejmé, že pokud budu mít čtyři služby týdně, tak nebudu v úplně dobré kondici. A pokud budu operovat, hrozí vyšší riziko chyb.“ Problém je podle jeho slov extrémně složitý a o jeho řešení se lékaři snaží už desítky let. I z toho důvodu usuzuje, že by mělo dojít k nějaké dlouhodobé dohodě. „Není to něco, co by se vyřešilo k 1. lednu,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Lékaři se dělí na chovné a tažné. Válek by měl změnit pracovní podmínky i platy, řekl expert

Připustil, že ideální řešení této situace zřejmě neexistuje a asi nezbude nic jiného než zrušit některé pohotovosti. „Nejspíše bude nutné postupně koncentrovat péči do méně zdravotnických zařízení, protože pokud budeme sloužit ve všech, tak logicky potřebujeme více lidí,“ sdělil.

Podle epidemiologa bychom si měli zvyknout na to, že na pohotovost budeme muset do okresního města, na více místech totiž nebude.

Tisíce lékařů se rozhodly protestovat proti současné situaci ve zdravotnictví tím, že vypovídají od prosince přesčasovou práci. Žádají úpravy zákoníku práce a zvýšení základní mzdy. Požadavky na přesčasy jsou podle nich absurdní, neboť jejich velký objem snižuje kvalitu odvedené práce a unavený lékař je nebezpečný jak sobě, tak ostatním.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nevyspalý doktor je nebezpečný sobě i ostatním, řekl lékař a vyzval ke změnám systému i platů

Tagy:
nemocnice lékaři Roman Prymula pohotovost nedostatek zdravotníků zdravotnictví Přesčasy okresní město péče o pacienty