Mrzni, mrzni. Putin citoval ruskou bajku, Evropě pohrozil úplným zastavením plynu

Vladimir Putin na námořní přehlídce v roce 2022 (ilustrační foto)

Putin překvapil školáky vtipem o gumovém zadku

Ruský prezident Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru pohrozil, že Rusko nebude dodávat energii Evropě vůbec, pokud nebude plnit jeho podmínky. Při proslovu použil i citát z ruské bajky – Mrznout, mrznout, vlčí chvoste, informuje Ukrajinska pravda.

„Putinova vláda se rozhodla, že bude pokračovat ve své činnosti – obecně nebudeme dodávat vůbec nic, pokud to bude v rozporu s našimi zájmy, v tomto případě ekonomickými zájmy. Žádný plyn, žádné uhlí, žádná ropa, nic,“ zaznělo na fóru.

„Nebudeme dodávat nic nad rámec smlouvy. A zbude nám jediné – jak říká známá ruská pohádka: ‚Mrzni, mrzni, vlčí chvoste,‘“ pohrozil Putin. Zprávu zveřejnil web Ukrajinska pravda.

Gazprom totiž publikoval reklamu, ve které tvrdí, že „zima bude dlouhá“. Podle ruských zdrojů jsou ve videu použité záběry ze zimního Krasnojarsku, které se nachází na jihu Sibiře. V tomto městě se nevytápí zemním plynem, ale uhlím. Mezitím velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kolísá. Ve čtvrtek poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur, téměř pět tisíc korun, za megawatthodinu (MWh).

Ceny kolísají

Ruský státní plynárenský podnik Gazprom ve středu 31. srpna přerušil dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, které přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Zdůvodnil to odstávkou, která měla skončit v sobotu.

V pátek ale společnost uvedla, že údržba v kompresorové stanici odhalila únik oleje, kvůli čemuž nemůže provoz obnovit. V reakci na přerušení dodávek stoupla cena plynu v Evropě o 30 procent.

Tagy: