Putin je filozof, na ráně jsou Šojgu a Surovikin. O Chersonu Kreml nemluví, říká Just

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ministr obrany Sergej Šojgu

Just o vývoji války i postavení Putina

V Rusku se o stažení vojsk z Chersonu spíše nemluví, propaganda se zaměřuje na klamně pozitivní věci, říká novinář Jiří Just, který dlouhodobě pobývá v Moskvě. I tak prý za tyto neúspěchy není odpovědný ruský prezident Vladimir Putin, hlava státu se totiž stylizovala do role filozofa.

„Ruská propagandistická média o stáhnutí z Chersonu píší velice jemně. Stažením vojsk skončilo mediální pokrytí Chersonu, nyní se ruská média soustředí na to, že dochází k ruské ofenzivě pod Doněckem, snaží se soustředit na domnělé kladné věci na frontě,“ popsal dění v Rusku Just.

Ruská média totiž prý o prohře informovat nemohou. „Ruská propaganda, logicky, nemůže přiznat, že Rusko ztrácí. Snaží se soustředit na klamně pozitivní věci,“ popsal dále spolupracovník CNN Prima NEWS.

Pro propagandu je to dle něj zásadní. Při neúspěších přitom není první na ráně Putin. „Za válku je odpovědný ministr obrany Sergej Šojgu, popřípadě šéf celé operace Sergej Surovikin,“ poznamenal Just.

Putin o válce spíše mluví. „Snaží se vystupovat jako filozof, vladař, který o válce jen hovoří a nějakým způsobem ji stimuluje jen verbálně,“ vysvětlil. Kritika by na hlavu státu padla prý až ve chvíli, kdy by se Ukrajincům povedlo osvobodit Krym nebo Luhaňsk. „To by už Putin neustál,“ dodal.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva propaganda Jiří Just Rusko Doněck Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu Sergej Vladimirovič Surovikin