Rusko posílá na frontu i muže podezřelé ze zločinu. Denně naverbuje přes tisíc lidí

Ruská armáda díky tiché mobilizaci nadále bobtná a je dokonce ještě větší, než byla na začátku války. Moskva každý měsíc naverbuje 30 až 40 tisíc lidí. Upozornila na to analýza listu Financial Times, podle kterého Rusko posílá do války nejen vězně, ale také muže, kteří jsou pouze podezřelí.

Vojenská síla, kterou měli na začátku války k dispozici Ukrajinci a Rusové, už ani jedné ze stran dávno nestačí. Ukrajinci museli snížit věk pro odvod a navíc nabízejí odchod na frontu vězňům výměnou za prominutí trestu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muži za útěk z Ukrajiny platí čtvrt milionu. Některé snaha vyhnout se válce stála i život

To Rusko posílá vězně do války v podstatě od začátku války. Na počátku konfliktu měli verbování po káznicích na starost vagnerovci, po jejich rozpadu ale zřejmě proces přešel pod ruské ministerstvo obrany. Moskva ale shání čerstvé muže na frontu i jinde.

List Financial Times upozornil, že poslední oficiální mobilizaci vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v září roku 2022, tehdy ale čelil na poměry Ruska tvrdému tlaku veřejnosti. Od té doby tak probíhá v zemi mobilizace tichá, ale neméně účinná.

Rusko verbuje rychle

Moskva verbuje dobrovolníky, vězně, brance ze zahraničí a nově také muže, kteří jsou jen podezřelí ze spáchání zločinu.

„Probíhá ‚speciální vojenská operace‘, je potřeba lidská síla,“ řekl ruský trestní právník Roman Kondaurov. „Takže vyšetřovatelé dostali za úkol vysvětlovat podezřelým a obviněným jejich práva a potenciálně je verbovat,“ doplnil.

Běžné Rusy pak do zbraně lákají primárně peníze. V armádě si teoreticky vydělají zhruba třikrát více než průměrný Rus.

Britské ministerstvo obrany upozornilo, že Rusko je v mobilizačních snahách mimořádně účinné. Každý měsíc údajně Kreml naverbuje 30 až 40 tisíc lidí, tedy více než tisíc lidí za jediný den. Loni Rusko údajně rekrutovalo přes 385 tisíc lidí.

Ne všude se ale daří muže verbovat. „Některé regiony v Rusku se již potýkají s problémy při plnění náborových kvót. V sibiřském Krasnojarsku jeden z radních uvedl, že město posílá na vojnu hlavně ‚alkoholiky, bezdomovce, násilníky a trestance‘. Vysvětlil, že z jeho centrálního obvodu byli v únoru naverbováni pouze dva muži, protože se jedná o bohatší obvod a potenciální odvedenci žijí na okraji města,“ napsal list Financial Times.

Agentura Unian s odvoláním na analýzu uvedla, že ani současná čísla verbovaných nemusí Rusům stačit k tomu, aby podnikli úspěšnou protiofenzivu. Spekuluje se proto o tom, že na přelomu roku potká Rusko další mobilizace, která by na frontu dostala ještě větší počet lidí.

„Do konce tohoto roku nebo začátkem příštího roku bude nová vlna částečné mobilizace nevyhnutelná,“ řekl novinářům ukrajinský zdroj.

Kyjev mezitím rovněž řeší, jak posílit řady. A také jak zabránit Ukrajincům, aby utíkali za hranice. Úřady posilují ostrahu hranic, protože z převaděčství se stal v zemi mimořádně výdělečný byznys. Ukrajinci, kteří se snaží prchnout na Západ a vyhnout se tak náboru, jsou ochotni zaplatit převaděčům v přepočtu až čtvrt milionu.

VIDEO: Ukrajinská jednotka létá s drony do Ruska

Tagy: