Putin na ni vydal zatykač, ale umlčet ji nedokáže. Unijní diplomacii má vést nová „Železná lady“

Estonská premiérka Kaja Kallasová končí ve své funkci, aby se stala novou šéfkou unijní diplomacie.

Jak vzniká Evropská komise

Evropská škatulata se týkala také postu šéfa unijní diplomacie. Funkční období Josepa Borrella je pryč a místo něj přichází nová postava. Unijní diplomacii takřka jistě povede dosavadní estonská premiérka Kaja Kallasová. Lze od ní očekávat ještě více nepřátelský postoj k Rusku, neboť pobaltská země má s Moskvou historicky špatné zkušenosti. Za zmínku stojí, že v Rusku je na Kallasovou dokonce vydán zatykač.

„Estonská Železná lady, jak se Kaja Kallasová postavila Putinovi,“ zní titulek čerstvého článku magazínu The New Statesman o premiérce pobaltského státu, která po Josepu Borrellovi přebírá roli šéfky unijní diplomacie.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko zničilo pět ukrajinských stíhaček, ukazují záběry. Putin nasadil obávané rakety Iskander

Přirovnání k někdejší britské ministerské předsedkyni Margaret Thatcherové může být na místě. Estonsko sice není pro svět tak zajímavé, a už vůbec ne tak klíčové jako Velká Británie, ale Kallasová se stará o to, aby se o malé pobaltské zemi – s populací ani ne 1,5 milionu obyvatel – vědělo.

Estonci, stejně jako Litevci a Lotyši, mají své velmi negativní zkušenosti s Moskvou. Nepřekvapí tak, že Pobaltí je region, který Rusko odmítá snad vůbec nejsilněji Evropě. A Kallasová, premiérka od roku 2021, je viditelně velmi ošklivým trnem v patě Kremlu.

Krásně o tom svědčí fakt, že Rusko na ni vydalo zatykač. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že Kallasová je coby občanka a hlavně představitelka cizího státu hledaná kvůli „bourání sovětských pomníků“. Mimochodem, za stejný čin je v Rusku vydán zatykač i na starostu Prahy 6 Jakuba Stárka a jeho předchůdce, dnes europoslance za TOP 09, Ondřeje Koláře. CNN Prima NEWS o tom informovala zde.

Její reakce na skutečnost, že na ni sousední stát, kterému není cizí napadat své podstatně slabší sousedy, vydal zatykač, byla jednoduchá. „Chtějí mě tím zastrašit a odradit od rozhodnutí, která bych chtěla udělat. Ale to je klasické ruské chování. Nepřekvapuje mě to a nebojím se,“ vzkázala Kallasová přes agenturu Reuters do Moskvy.

Dětství strávené za železnou oponou

Kallasová má za sebou post europoslankyně a především premiérky státu, který hraničí s ruským agresorem a má s ním velmi nepříjemné historické zkušenosti. Koneckonců sama vyrůstala za železnou oponou, v dobách, kdy bylo Estonsko nedílnou součástí – z Moskvy řízeného – Sovětského svazu.

Dá se tudíž očekávat, že dojde i ke změně postoje Evropské unie k Rusku. V rukou Kallasové bude unijní diplomacie vůči Moskvě rozhodně ostřejší.

„Je si chybou myslet, že válku lze rychle vyhrát. Rusko se připravuje na dlouhé válečné období. Bude pokračovat, dokud si Rusko neuvědomí, že nemůže vyhrát,“ uvedla Kallasová před časem pro rakouský list Der Standard.

Z její nové funkce tak mají pochopitelně radost Ukrajinci, kteří se už přes dva roky brání ruské invazi. Mimo oficiální gratulace je všeříkající informace od deníku Kyiv Independent, který připomněl estonskou podporu Ukrajině v číslech.

Razítko přijde během měsíce

Moskva v posledních měsících urážela dosavadního šéfa diplomacie Josepa Borrella. Kupříkladu ruský exprezident a po dlouhá léta premiér Dmitrij Medveděv o něm prohlásil, že je to „divný chlap s ošklivým, hrudkovitým obličejem“. Dá se očekávat, že na adresu Kallasové budou létat ještě horší přívlastky. Sama je však podle svých slov na Rusy připravená.

Její definitivní potvrzení v nové funkci, které by ale mělo být spíše formalitou, přijde ještě během července. Do té doby bude Kallasová estonskou premiérkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump – Biden je nekompetentní, proto Putin napadl Ukrajinu. Nesmysly, reagoval prezident

Tagy: