Medveděv uráží západní lídry: Zkažená klobása Scholz by měl Ukrajince odprosit, šíří nacismus

Ruský exprezident, expremiér a dnes hlásná trouba tamní propagandy Dmitrij Medveděv

Stíhačky pro Ukrajinu

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv nechodí pro výhrůžky jadernými útoky či urážky zahraničních lídrů daleko. Tentokrát si na paškál vzal německého kancléře Olafa Scholze. Toho na svých sociálních sítích označil za „s*áče“ a dodal, že by se měl „omlouvat Ukrajincům za tvrzení o nevyhnutelném vítězství“. Urážka přilétla také na adresu šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. Mimo to Medveděv šíří svoji již tradiční mantru o údajném vzývání nacismu na Ukrajině. Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just redakci řekl, že Medvěděvova slova nemají valnou váhu, ale přesto mohou být cenná, protože nabízí vhled do ruského vnímání.

Bývalý ruský prezident, který řadu let sloužil dlouhodobému vládci Kremlu Vladimiru Putinovi jako premiér a dnes zastává pozici místopředsedy Bezpečnostní rady Ruska, se na svém telegramovém profilu opět rozjel.

ČTĚTE TAKÉ: Napětí na Balkáně: Srbští separatisté chtějí překreslit hranice. Sbližují se s Ruskem

Drtivá většina nadávek míří na německého kancléře Scholze, kterého Medveděv mimo výše zmíněné urážky častuje také označením „zkažená játrová klobása“. Ruský exprezident a známá hlásná trouba propagandy Kremlu Scholzovi vyčítá jeho motivaci Ukrajiny, která podle něj „nemůže být zlomena“.

„Ten s*áč by měl klečet na kolenou a prosit Ukrajince o odpuštění za své lži o nevyhnutelném vítězství a za to, že je přivedl na pokraj likvidace, zatímco ve stejné době obětoval dobré živobytí Němců, kteří mu věřili,“ pokračoval Medveděv na Telegramu.

Stejně tak Scholzovi, který je kancléřem za tamní středolevicovou sociálnědemokratickou SPD, vyčítá, že prý „stojí za revivalem nacismu ve formě banderovství“ s odkazem na ukrajinského nacionalistického lídra z dob druhé světové války Stepana Bandery, který spolupracoval s nacisty proti Sovětům.

Mimo to Medveděv opět slovně útočil na Ukrajinu, která se už třetím rokem brání ruské invazi. Kyjev je podle jeho mínění „šíleně zkorumpovaný“ a „polovina Ukrajinců stejně žije v Rusku nebo v Evropě“.

Urážkám neušel ani šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Dokonce i ten divný chlap s ošklivým, hrudkovitým obličejem, Borrell, přiznal, že konflikt na Ukrajině může skončit do několika týdnů, pokud transfer zbraní do Kyjeva ustane,“ zmínil své řešení konfliktu ruský exprezident.

Just: Medveděvovo rétorické cvičení

Rusista Jiří Just CNN Prima NEWS popsal důvody, které mohly Medveděva vést k jeho nynějším výrokům. Podle něj hraje dnes exprezident v ruském establishmentu „roli drsného chlápka“. Stejně tak zmínil, že duo Scholz-Borrell je v Rusku vnímáno velmi negativně. „Dokonce na některých televizních kanálech jej nazývají ‚starý fašista Borrell’,“ popsal spolupracovník redakce žijící v Rusku.

Scholz Rusy podle Justa zklamal tím, že se z Německa stal klíčový dodavatel zbraní pro Ukrajinu.

„Neřekl bych, že slova Dmitrije Medveděva mají nějakou výraznou váhu z hlediska toho, že by Rusko bombardovalo třeba Španělsko či Německo. Na druhou stranu, jeho váhu bych obecně nesnižoval. Stále zastupuje v Bezpečnostní radě Ruska,“ pokračoval Just. „Každopádně, není žádným ministrem a nemá žádné portfolio, kterým by mohl řídit chod státu. Spíš jde o rétorické cvičení a o to, aby propaganda měla co konzumovat a nabízet svým posluchačům,“ doplnil spolupracovník CNN Prima NEWS.

Medveděv se podle jeho mínění takto chová už přes dva roky, prakticky od začátku ruské invaze na Ukrajinu. „Nicméně i to ukazuje vztah Ruska k jistým evropským politikům a konkrétně k Západu. Můžeme v tom vidět tendenci, jak ruský establishment vnímá Západ. Z tohoto hlediska mohou být jeho výkřiky cenné,“ zmínil Just.

Z naděje Evropy Putinovým služebníčkem

Medveděv byl ruským prezidentem v letech 2008 až 2012. Během té doby si vyměnil pozice s Vladimirem Putinem, který byl po tuto dobu premiérem. Zprvu byl Medveděv vnímán jako naděje západního světa pro myšlenku proevropského Ruska. Později se však ukázalo, že jen plnil vůli Putina a coby prezident sloužil pouze z toho důvodu, že Putin již podle tehdejší ruské ústavy nemohl funkci zastávat.

To je však nyní pryč. Putin si před časem nechal upravit ústavu tak, aby mohl vládnout ještě řadu dalších let. Nyní čerstvě nastoupil do svého třetího volebního období za sebou a pátého celkově.

Tagy:
Vladimir Putin Evropa nacismus Ukrajina Jiří Just Rusko Kyjev Josep Borrell Olaf Scholz Moskevský Kreml Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu