Putin měl vyznamenat „řezníky z Buči“ za hrdinství. Brigáda je nově vedena jako elitní

Ukrajinci v sobotu 2. dubna uvedli, že znovu ovládli celou Kyjevskou oblast. Ve městě Buča objevili následky masakru.

Válka na Ukrajině (18.4.2022 18:00)

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal jednotku, která vraždila civilisty v ukrajinském městě Buča. Vojáci z 64. motorizované střelecké brigády tak nově nesou označení „elitní“. Podle Putina při bojích na Ukrajině projevili „hrdinství a odvahu“. Informují o tom zahraniční média.

Zprávu o vyznamenání jednotky přinesla například agentura AFP či web Bloombergu. Informují, že Putin měl vojáky brigády takto ocenit za jejich „hrdinství a odvahu“. Vůbec se ovšem neměl zmiňovat o obviněních, že vojáci páchali válečné zločiny na Ukrajině.

Příslušníci 64. motorizované střelecké operovali v ukrajinském městě Buča. To okupovali v době, kdy armáda ostřelovala nedalekou metropoli Kyjev. Vojáci zde byli po několik týdnů. Na konci března se ale kvůli množícím se neúspěchům z oblasti stáhli a do města se vrátily ukrajinské síly.

Záběry z Buči posléze obletěly celý svět. Na ulicích ležely desítky zavražděných civilistů. Další mrtvoly Ukrajinci objevili ve sklepeních či v narychlo vytvořených masových hrobech. Některá z těl měla stopy po mučení. Podle posledních údajů Rusové z 64. motorizované střelecké brigády zde zabili až 400 civilistů. Média jim poté začala přezdívat „řezníci z Buči“.

Do města se krátce po osvobození vydal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a později sem zamířila také šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová či slovenský premiér Eduard Heger. Masakry v Buči světoví politici odsoudili. Jednoznačně z něj viní režim Vladimira Putina.

Sám ruský prezident se k Buči dlouho nevyjadřoval. V minulém týdnu však záběry z města označil za podvrh a naopak z vraždění osočil USA, které podle něj měly na Blízkém východě zabíjet civilisty.

Tagy: