Rusko chce dohodu a konec války, tvrdí ukrajinský analytik. Popsal čtyři signály z Kremlu

Ruský prezident Vladimir Putin

Rasistické Rusko?

Rusko hledá cestu k příměří a ukončení války. Tvrdí to ukrajinský politický analytik Andrij Pjontkovskyj, podle kterého tomu nasvědčuje hned několik signálů. Nesouhlasí s ním Jiří Just, spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě. Podle něj je taková varianta vyloučená.

Pjontkovskyj se o svém názoru, že se Rusové aktivně pokouší dosáhnout dohody o příměří, rozhovořil ve vysílání ukrajinské Freedom TV. Nasvědčuje tomu podle něj hned několik signálů, které z Kremlu a z Ruska v poslední době vychází.

ČTĚTE TAKÉ: Strašná válečná realita, o které se nemluví: Ukrajina je zemí vdov, sirotků a mrzáků

„Kromě vlny antisemitismu jsem si všiml velmi vážných změn na politickém poli (Ruska). Jen během posledních dvou nebo tří dní jsem napočítal čtyři signály od ruských představitelů, které ukazují, že zoufale chtějí příměří, mír a vyjednávání,“ řekl ve vysílání Pjontkovskyj.

Jaké signály to jsou? Podle Pjontkovského to jsou schůzka prezidenta Vladimira Putina s lídrem ruské opoziční strany Jabloko Grigorijem Javlinskim z 26. října. Hlavním tématem jejich rozhovoru  měla být „dohoda o příměří na Ukrajině“. Putin přitom tuto stranu, která považována za prozápadně liberální, vůbec k ničemu nepotřebuje, neboť jeho strana Jednotné Rusko má ve Státní dumě pohodlnou většinu a Jabloko v ní nemá jediného zákonodárce.

Den nato běloruský autoritářský vládce Alexandr Lukašenko, který je jedním z posledních spojenců Putina, prohlásil, že je na čase zahájit mírová jednání. Pjontkovskij uvedl, že Lukašenko by se takto nevyjádřil, „kdyby neměl svolení z Kremlu“.

Další signál podle ukrajinského analytika učinil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který byl na návštěvě Číny. „Šojgu naprosto neočekávaně prohlásil, že možnost diskutovat o poválečné situaci na Ukrajině a koexistenci se Západem již uzrála,“ pokračoval Pjontkovskij.

Politolog svůj názor doplnil o výsledky průzkumu agentury Levada Center, podle kterého by 70 procent Rusů přivítalo konec války a 30 procentům z nich by nevadilo, pokud by se Rusko muselo stáhnout z veškerého dobytého území. Agentura podle Pjontkovského nemohla taková čísla zveřejnit bez souhlasu Kremlu.

Just: Rusko si myslí, že se mu daří

S jeho názorem však nesouhlasí spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just. „Myslím, že je zcela vyloučeno, že by za současné situace Rusko hledalo možnost, jak ukončit válku nebo dokonce vyhlásit příměří,“ řekl redakci novinář.

Kreml se domnívá, že se mu na Ukrajině daří. Konkrétně na Donbasu u Avdijivky, o kterou Moskva usiluje již od roku 2014. „Dobytí Avdijivky bude pro ruský režim klíčová událost v předvolebním boji, aby ukázali, že Vladimir Putin může skutečně ochránit obyvatele Doněcka, který Rusko považuje za své území,“ pokračoval Just.

Podmínky Ruska pro ukončení válečných aktivit se podle Kremlu nijak nezměnily. „Jde jim o to, aby se Ukrajina vzdala ambicí na vstup do Severoatlantické aliance (NATO), aby se demilitarizovala a nevytvářela, cituji (Moskvu), nebezpečí pro Rusko,“ zmínil pro CNN Prima NEWS Just. Další podmínkou pro Moskvu je navíc odchod současné ukrajinské vládní garnitury a uznání, že dobyté území náleží Rusku.

Všechny tyto podmínky jsou pro Ukrajinu i nadále nepřijatelné.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinské úřady zveřejnily příběh rodiny z Doněcké oblasti

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Alexandr Lukašenko Jiří Just Rusko Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Jabloko