České záběry z Avdijivky: Obraz zkázy a zmaru. Město je téměř srovnané se zemí

Střípky z české humanitární výpravy do téměř zničené ukrajinské Avdjivky pod taktovkou Team 4 Ukraine

České záběry ze zničené ukrajinské Avdijivky

Situace v ukrajinské Avdijivce je vážná, město je odříznuté a téměř celé zničené. Připomíná zdevastovaný Bachmut, popsali čeští dobrovolníci ze spolku Team 4 Ukraine. Ti v listopadu vyjeli do obléhaného města, aby dopravili humanitární pomoc obráncům i civilistům, kterých zůstává na místě kolem tisícovky. Zůstávají především starší lidé a jejich děti je tam nechtějí nechat samotné, uvedl místopředseda spolku Jan „Sully“ Heřmánek.

„Do Avdijivky jsme se rozhodli vyrazit na základě žádosti pekaře Olega z Pokrovsku a jeho humanitární skupiny, se kterou spolek Team 4 Ukraine delší dobu spolupracuje. Oleg válečné oblasti pravidelně zásobuje,“ popsal Heřmánek důvod riskantního výjezdu. Podstoupili mimořádné riziko, mezi ukrajinskými a ruskými silami se svádí o Avdijivku krvavé boje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: U Avdijivky je hromada šrotu. Vítejte v pekle, vzkázali Ukrajinci okupantům a ukázali záběry z bojů

„Dělostřelba, drony a rakety město celé poničily. Připomíná zničený Bachmut. Když to řeknu hovorově, město je rozsekané na hadry,“ poznamenal Heřmánek.

Před několika dny Rusové výrazně zesílili útoky a dostat se do válkou zkoušeného města není ani jednoduché, ani bezpečné. „Do Avdijivky jsme vstoupili právě s Olegem, který povolením pro vstup do města disponuje. Pokud by to nestačilo, máme tu výsadu, že nám generál Zalužnyj vystavil povolení k pohybu ve frontových oblastech – tam, kde je to pro nás v rámci výjezdů s pomocí nutné,“ dodal zkušený humanitární pracovník.

Situace v odříznutém městě je vážná nejen z vojenského hlediska. Zhruba tisícovka civilistů, kteří se rozhodli zůstat, žije v naprosto zoufalých podmínkách. Ukrývají se ve sklepech poničených domů. Město odmítají opustit především starší lidé. Buď nemají kam jít, nebo se obávají, jak bude vypadat jejich život na jiných místech. Ani jako „vnitřní uprchlíci“ by to totiž neměli jednoduché. „A jejich děti nemají srdce nechat je samotné umřít, tak zůstávají také,“ poznamenal Heřmánek.

„Místním jsme dovezli tři naftové elektrocentrály, několik beden trvanlivých potravin, powerbanky a čelovky. Přímo na Ukrajině jsme pořídili několik pytlů léků, které budou lidi přes zimu potřebovat. Jsou to především antibiotika, paracetamol, léky proti průjmům či proti bolesti,“ vyjmenoval Heřmánek věci, které tým na místo doručil. Část pomoci byla předána i vojenským kaplanům působícím ve městě.

S případným dalším humanitárním výjezdem to bude velmi složité. Na poslední několikadenní výpravě, při níž Češi urazili přes čtyři tisíce kilometrů, se pohybovali jen pár set metrů od ruských pozic.

„Míra nebezpečí odpovídá důležitosti možná jedné z vůbec posledních dodávek humanitární pomoci, která místním lidem pomůže zimu přežít,“ uzavřel místopředseda spolku Team 4 Ukraine.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český tank T-72 v akci. Na Ukrajině s ním jezdí 128. zakarpatská útočná brigáda a nyní hledá nové jméno. Podívejte se, jak operuje na bojišti.

Tagy: