Putin opět hrozí světu jaderným arsenálem. Nebral bych to na lehkou váhu, varuje Just

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin promluvil o jaderných zbraních

Ruský prezident Vladimir Putin znovu pohrozil, že Kreml je prý připraven použít proti svým nepřátelům jaderné zbraně. Západ podle jeho slov není na takový úder připraven, Moskva ale ano. Jsou jeho výhrůžky plané, či nikoliv? Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just varuje, že slova ruské hlavy státu rozhodně nelze brát na lehkou váhu.

„Jsme připraveni na jadernou válku. Nemyslím si, že by k ní hned zítra byly připraveny Spojené státy. Sice ji chtějí, ale proč se k ní uchylovat? My jsme ale připraveni použít jakékoliv zbraně, pokud bude ve hře existence ruského státu,“ prohlásil Putin v rozhovoru pro ruská média Rossija-1 a RIA Novosti.

Rusista Jiří Just pro CNN Prima NEWS komentoval, že Putinova slova je třeba brát vážně. „Neznamená to, že zítra odpálí jaderné rakety na Washington, Brusel či Tokio. Nicméně, pokud o tom Vladimir Putin veřejně hovoří, minimálně o tom přemýšlí a asi považuje za důležité to sdělit. Nebral bych jeho slova na lehkou váhu,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin. Rusko rozmístí vojáky u hranic s Finskem

Spolupracovník redakce žijící v Moskvě přidal ještě jeden kontext – ruské prezidentské volby. Ty se konají již tento víkend a Putin v nich prakticky nemá vyzyvatele. Jeho potenciální vážní soupeři nemohou kandidovat a proti němu zbyla jen prověřená stafáž, která nemá absolutně žádnou šanci.

Putinovy výroky mohou podle Justa hrát roli právě pro nadcházející volby. „Je to součástí kampaně Vladimira Putina, který hrozí zbraněmi, ať už konvenčními, nebo jadernými,“ podotkl Just s tím, že Putin a jeho lidé vyhrožují jadernými zbraněmi už delší dobu.

Rusové podle dostupných údajů disponují téměř šesti tisíci jadernými hlavicemi. Jen necelá třetina z nich je však připravena k okamžitému použití. V loňském roce o tom informoval Bulletin amerických jaderných vědců.

Upíří bál Západu je u konce, prohlásil Putin

Novináři a prokremelskému propagandistovi Dmitriji Kiseljovovi Putin v rozhovoru dále řekl, že Rusko je připraveno na otevření mírových jednání s Ukrajinou. Má to však háček. „Jednání nesmí být založena na zbožných přáních po užití psychotropních drog, ale na realitě, která ve světě panuje. Nevěřím nikomu, ale potřebujeme garance, kterým lze věřit,“ sdělil Putin.

Ruská hlava státu se v rozhovoru se spřízněným propagandistou vyjádřila také k posledním střetům v Belgorodské a Kurské oblasti, kde na jeho síly útočí ruští vzbouřenci bojující po boku Ukrajinců. Podle něj jde o tah Kyjeva. „Ukrajina se snaží útočit v Belgorodské a Kurské oblasti kvůli neúspěchům na frontě. Jejich hlavním cílem, pokud nepočítáme narušení prezidentských voleb v Rusku, je alespoň zabránit, aby se v daných místech konaly,“ uvedl Putin.

Dále řekl, že „iniciativa je zcela v rukách ruských ozbrojených sil“: „Nikdo nemůže říci, že se nezvládneme bránit. Rusko není na křižovatce, ale na jasné strategické cestě kupředu a z této cesty nesejde.“

Mimo to si rýpl také do Západu. „Západ je už po staletí znám tím, že si plní břicha lidským masem a kapsy penězi. Musí ale pochopit, že jejich upíří bál je u konce,“ dodal Putin.

Tagy: