Putin dorazil do Vietnamu. Jeho cesta rozzlobila Američany

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl ve středu na návštěvu do Vietnamu, kde bude do 20. června. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Šéf Kremlu se zde setká s lídry komunistické země. Potenciálního sbližování Moskvy a Hanoje se obává Washington. Spojené státy totiž v posledních letech věnovaly velké úsilí posilování vazeb s Vietnamem. V úterý dorazil Putin do Pchjongjangu, kde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem strávil zhruba devět hodin a podepsal dohodu o strategické spolupráci.

Na programu má Putin jednání se všemi čtyřmi vietnamskými nejvyššími představiteli –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ prezidentem, generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Vietnamu, předsedou vlády a předsedou Národního shromáždění, tedy vietnamského parlamentu, píše agentura TASS.

ČTĚTE TAKÉ: Válka nutí Rusko řešit letitou korupci. Putin sráží hlavy na vysokých postech, uvádí analýza

Podle agentury Interfax by Putin měl ve Vietnamu uzavřít dohodu podobnou té, kterou podepsal v Severní Koreji a která „potvrdí zásady komplexního strategického partnerství“ mezi oběma zeměmi. K podpisu je připraveno celkem dvacet dokumentů.

Ruský prezident také položí věnec k památníku padlých hrdinů a k Ho Či Minovu mauzoleu. „Důležitým bodem programu bude setkání prezidenta s absolventy sovětských a ruských univerzit,“ uvedl k návštěvě už dříve Putinův poradce Jurij Ušakov.

Putin ve funkci prezidenta zavítal do Vietnamu už popáté, předtím to bylo v letech 2001, 2006, 2013 a 2017.

Rozhodnutí Vietnamu hostit ruského prezidenta kritizuje americká vláda. „Vzhledem k tomu, že Rusko stále hledá mezinárodní podporu, aby udrželo svou nezákonnou a brutální válku proti Ukrajině, by žádná země neměla Putinovi poskytovat platformu k prosazování jeho útočné války a pomáhat mu v normalizaci zmíněných zvěrstev,“ uvedlo podle AP americké velvyslanectví ve Vietnamu. Spojené státy se v posledních letech snaží o posilování obchodních vazeb s Vietnamem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin a Kim si dávali přednost u limuzíny, v pozadí upekli dohodu. CNN píše, co chtěla KLDR

Tagy: