Putin a Kim si dávali přednost u limuzíny, v pozadí upekli dohodu. CNN píše, co chtěla KLDR

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil KLDR.

Putin a Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vzájemných vztahů

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Severní Koreu, kde s tamním vůdcem Kim Čong-unem upekl novou dohodu o strategickém partnerství. Dokument má reflektovat prohlubující se vztahy Moskvy a Pchjongjangu. Severokorejský vůdce se navíc znovu jasně postavil za Rusko vedoucí agresivní válku na Ukrajině. CNN popisuje, co za tuto podporu dostane KLDR.

Naposledy navštívil Putin Severní Koreu v roce 2000, hned na začátku svého prezidentského maratonu. Tehdy KLDR ještě vládl Kim Čong-il. A vztah Ruska a Severní Koreje byl docela jiný. Tehdy jel Putin za svým vazalem, nyní – po 24 letech – navštívil podle odborníků spojence, kterého zoufale potřebuje.

„Skutečnost, že Putin musel přijet až do Severní Koreje, aby jí vzdal úctu, podle mě podtrhuje, jak zoufale potřebuje munici, kterou od Severní Koreje dostává. To je obrovský obrat oproti situaci před 10 až 20 lety, kdy byl Putin tím mocným. Nyní potřebuje zbraně a potřebuje Kim Čong-una pro svou válku na Ukrajině,“ řekl pro Washington Post Michael McFaul, bývalý velvyslanec USA v Rusku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sbližování Ruska a KLDR. Putin přistál v Severní Koreji, s Kimem se dohodl na prohloubení vztahů

Po švýcarském mírovém summitu či setkání G7, které vyjádřily podporu Ukrajině, tak i Moskva absolvovala svůj rusko-severokorejský summit. Důležitost akce ilustrovala celková okázalost návštěvy. Červené koberce, pompézní přehlídky a vlaječky na každém rohu. Došlo také k úsměvnému momentu, kdy si oba diktátoři dávali opakovanou přednost před nastoupením do limuzíny.

Severokorejský vůdce vyjádřil plnou podporu Putinově válce na Ukrajině a lídr Kremlu mu za to poděkoval. Hlavním výstupem summitu je nová strategická dohoda, která údajně nemá být zaměřená proti třetím stranám, ale jen stvrzuje prohlubující se vztahy Moskvy a Pchjongjangu.

Severní Korea je podle západních zdrojů vedle Íránu vrchním zásobovatelem Ruska během války na Ukrajině. Asijská země transfery munice popírá, informace jihokorejské rozvědky ale mluví jinak. Podle Soulu už Severní Korea poslala Rusku nejméně pět milionů dělostřeleckých nábojů, dále balistické střely a další munici. Ukrajina si o takových dodávkách dělostřeleckých nábojů může nechat jen zdát.

Nic není zadarmo

Žádný obchod ale nemá jen jednu stranu. Co chce severokorejský vůdce výměnou za nehynoucí podporu Kremlu se však úzkostlivě tají. Určitá vodítka však k dispozici jsou.

„Není známo, jakou kompenzaci Pchjongjang dosud obdržel na oplátku. Jihokorejští představitelé uvedli, že Severní Korea dostává z Ruska zásilky potravin a dalších potřebných věcí, a to včetně paliv. Rusko může také pomoci KLDR rozvíjet vesmírný, raketový a jaderný program,“ uvedla CNN.

Spojenectví KLDR a Ruska rovněž odkrývá sílící snahu Moskvy vytvořit se svými partnery blok proti Západu.

„Spojenectví Ruska a KLDR je založeno na jejich společném nepřátelství vůči Západu. Partnerství posiluje Putinův zájem sehnat podporu v jeho probíhající agresi proti Ukrajině,“ dodala CNN, podle které chce Kreml uzpůsobit světový řád ve svůj prospěch.

Kim Čong-un již v prosinci prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými zeměmi“. Putinova návštěva navázala na Kimovu cestu z loňského září, kdy severokorejský vůdce přijel ve svém obrněném vlaku do Ruska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin oznámil ruské podmínky pro konec války. „Standardní agresorská sestava,“ řekli Ukrajinci

Tagy: