Pyrotechnici k pumě u Litvínova: S takovou jsme se ještě nesetkali. 144 hodin nelze nic dělat

Nález v areálu litvínovské chemičky

Puma v litvínovské chemičce

S typem letecké pumy nalezené v areálu chemičky v Záluží u Litvínova se pyrotechnici dosud nesetkali, uvedla policie. Manipulace s ní není 144 hodin možná, obyvatelé ale ohroženi nejsou. Historik Jan Zdiarský vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS mechanismus bomby a zdůraznil, že rozhodnutí je kvůli prevenci zcela pochopitelné. Čeští pyrotechnici nyní komunikují s kolegy z Německa, což se v historii ČR ještě nestalo. Policie ve čtvrtek odpoledne povolila provoz na silnici mezi Litvínovem a Mostem.

Při výkopových pracích narazili pracovníci ve středu odpoledne na anglickou leteckou pumu ráže 500 liber. Nebezpečnost a ojedinělost tohoto nálezu podle policie spočívají v iniciačním mechanismu. Doposud pyrotechnici totiž pracovali pouze s nálezy, které v sobě měly mechanický iniciační systém. „V tomto případě puma obsahuje dlouhodobý chemický časový zapalovač, který je velice nebezpečný nejen v své nepředvídatelnosti,“ uvedla policie.

ČTĚTE TAKÉ: Mladíci zdemolovali pelhřimovský babybox. Zřejmě šlo o opilecké řádění, natočila je kamera

Puma váží 250 kilogramů, sto kilogramů váží výbušnina. Razantní opatření, jako je evakuace téměř 600 osob a uzavření prostoru okolo 1,5 kilometru po dobu šesti dnů (do 27. srpna), je podle policie na místě. Důvodem je nepředvídatelnost možné iniciace letecké pumy, a to nejen kvůli samotnému nálezu, ale také kvůli povrchovému poškození, ke kterému došlo při výkopových pracích, uvedla policie. Na znehodnocení nálezu měl svůj podíl vliv času, což pyrotechnikům podle policie značně ztěžuje práci.

Časovač může být nastaven až na 144 hodin, tedy šest dní. Pyrotechnici komunikují mimo jiné s kolegy z Německa, kteří s nálezy leteckých pum s chemickým časovým zapalovačem mají větší zkušenosti, informovala na webu policie.

Historik: Vyčkávat je zcela pochopitelné

Jedná se o standardní typ letecké pumy, kterou využívala za druhé světové války americká vojska. Právě chemička byla častým cílem bombardování. Podle historika Jana Zdiarského se jedná o tříštivou bombu, která patří mezi typy s přidaným časovačem.

„Tyto bomby měly často dvě roznětky s časovači. Ty zajišťovaly, aby puma neexplodovala přímo po dopadu, ale třeba až poté, co prorazila střechu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Časovače, jež nebyly při výrobě ničím neobvyklým, zpozdily výbuch o několik minut. „Jiné typy bylo možné nastavit v rozmezí jedné hodiny až 144 hodin. Pyrotechnici nejspíše odhadli, že jde právě o toto zařízení,“ je přesvědčen odborník.

Během manipulace bezprostředně po nálezu mohlo dojít k aktivaci této roznětky. „Myslím si, že pokud bomba s roznětkou přežila pád z výšky několik kilometrů, dost obtížně by ji uvedla do chodu – ve srovnání s tím – drobná manipulace. Nikdo ale neví, co s ní bude. Čekání do určeného data považuji za ne zcela nutné, ale z preventivních důvodů zcela pochopitelné,“ zdůraznil Zdiarský.

Na silnici mezi Litvínovem a Mostem opět mohou auta

Policie ve středu večer uzavřela kvůli nálezu silnici mezi Mostem a Litvínovem. Ve čtvrtek odpoledne se ji rozhodla zprůjezdnit. Železniční trať a obslužná komunikace vedoucí z druhé strany areálu zůstává uzavřena. Obnovil se provoz MHD, uvedla krátce před 15:00 policie na síti X.

Skupina Orlen Unipetrol se po konzultaci s policií rozhodla odstavit výrobu v rafinérské části. Mluvčí skupiny Pavel Kaidl ve čtvrtek uvedl, že přístup pro zaměstnance i externí partnery do rafinérské části závodu zůstává omezen. „Odstavení rafinérské části závodu má vliv na provoz návazné petrochemické výroby. Z důvodu nedostatku vstupních surovin z rafinérie bude v pátek 23. srpna v 08:00 zahájeno řízené odstavení etylenové jednotky,“ uvedl mluvčí. „Za vzniklá dopravní omezení a audiovizuální efekty spojené s odstavováním výroby se velice omlouváme,“ dodal.

Chemička předpokládá, že do opětovného provozu začne celý areál uvádět po odstranění bomby. Podle policie se tak stane nejdříve ve středu 28. srpna.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Opilý řidič naboural v Žatci policisty zasahující u nehody. Maximálně šest piv, hájil se

Tagy: