RADAR: Zima a deštivé počasí budou sužovat Česko. Kde udeří silné lijáky z jihu Evropy?

Déšť

Počasí 03.10.2024 (7:00)

Silné lijáky dorazí opět do Evropy. V Itálii a dalších zemích okolo Jaderského moře hrozí i povodně. Déšť se přesune i nad jih Německa, informuje web focus.de. V Česku bude převládat zatažená obloha, před deštivým víkendem spadnou teploty až k osmi stupňům Celsia, uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V dalším týdnu nás však čeká výrazné oteplení.

Tlaková níže zapříčiní intenzivní lijáky, které zasáhnou ke čtvrtečnímu ránu především Itálii a další státy u Jaderského moře. Srážkové úhrny mají být extrémní, hrozí i povodně. Do soboty by na zasažených místech mohlo napršet až 250 litrů na metr čtvereční, píše web focus.de.

ČTĚTE TAKÉ: Kometa, jaká tu dlouho nebyla, slibuje úžasnou podívanou. Kdy a kde ji najdete?

Deště zasáhnou rovněž jih Německa, od pátku se očekává déšť nad Alpami. Lijáky ovlivní i známé pivní slavnosti Oktoberfest v Mnichově.

Ve čtvrtek bude v Česku zatažené až oblačné nebe, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Místy se mohou objevit slabé přeháňky, na severu Česka půjde v horských oblastech o déšť nebo mrholení.

„V maximech naměříme mezi 10 a 14 stupni Celsia. Mírný vítr fouká ze severozápadu o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola. Na horách se teploty budou pohybovat kolem 6 °C.

Zataženo až oblačno bude i během noci na pátek. Na horách se místy může objevit déšť, který bude na jihu a jihovýchodě našeho území k ránu četnější. Teploty klesnou k 9 až 5 stupňům Celsia.

Oblačno až zataženo předpovídají odborníci také na pátek. „Srážek bude více. Dešťová mračna se rozšíří během dne z jihu na další území. Teploměry naměří mezi 8 a 12 stupni Celsia,“ přiblížil Smola.

Stejné počasí přetrvá i o víkendu. V sobotu můžeme očekávat zatažené až oblačné nebe, na většině našeho území se objeví déšť nebo přeháňky. Na severozápadě se však k večeru mračna protrhají. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 8 až 12 stupňům Celsia.

Méně bude pršet během neděle. Na západě může být zpočátku dne i polojasno. Ojediněle se však objeví po celém Česku slabý déšť nebo mrholení. V noci mohou teploty klesnout při zmenšené oblačnosti až ke 3 °C, místy tak mohou překvapit i přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty budou okolo 10 a 15 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na začátku příštího týdne bude převládat polojasno až oblačno. V noci na pondělí teploty ještě klesnou ke 2 °C, ovšem během dne bude v maximech 15 až 19 °C, při déle trvající nízké oblačnosti kolem 13 °C. V úterý mohou teploměry naměřit až 21 stupňů Celsia.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výlov Rožmberka se odkládá kvůli povodním. Rybáři se obávají mrazů, mají ale i dobrou zprávu

Tagy: