RADAR: Lijáky se spustí na většině území, pršet bude až do víkendu. Babí léto se ještě ozve

Bouřka udeřila v Praze (27. 6. 2024).

Počasí 02.10.2024 (7:00)

Počasí v Česku ovlivňuje tlaková níže, která postupuje z Německa. Ve středu se tak na většině území vyskytne déšť, později jen přeháňky. Ty se mohou objevit i v dalších dnech. Teploty se budou pohybovat mezi 9 až 16 °C, v noci klesnou až ke 3 °C. Příští týden o sobě dá ještě vědět babí léto – teploměry naměří i přes 20 stupňů Celsia.

Ve středu bude převážně zataženo, od západu se vyskytne občasný déšť, večer postupně jen přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 10 až 14 °C, na horách se budou pohybovat kolem 7 až 10 °C. „Počasí u nás ovlivňuje tlaková níže, která bude postupovat z Německa k východu. Přinese k nám převážně zataženou oblohu s deštěm, který bude odpoledne a večer postupně přecházet do přeháněk,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zapomeňte na sněhovou nadílku. Evropu čeká mokrá a teplá zima, naznačují modely

Noc na čtvrtek bude zatažená až oblačná. Na většině území se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť. Nejnižší teploty klesnou na 9 až 5 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle se může vyskytnout déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 10 až 14 °C, na jižní Moravě až na 16 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Oblačno až zataženo předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu také na pátek. Místy se vyskytne déšť nebo přeháňky. V jihovýchodní polovině území budou srážky postupně četnější. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 °C, přes den dosáhnou 9 až 13 °C.

Podobné podmínky budou panovat také v sobotu. Obloha bude oblačná až zatažená, místy – zejména v jihovýchodní polovině území se vyskytne déšť nebo přeháňky. V noci teploty klesnou na 10 až 6 °C, při slabším větru až na 4 °C. Přes den se pak budou pohybovat mezi 10 až 14 °C.

V neděli bude většinou polojasno, ojediněle se vytvoří mlhy, může se vyskytnout déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 10 až 5 °C, v Čechách při malé oblačnosti až na 3 °C. Přes den dosáhnou na 11 až 15 °C.

V příštím týdnu bude i nad 20 °C

Na začátku příštího týdne bude převládat polojasno až oblačno, vyplývá z dlouhodobé předpovědi ČHMÚ. V noci na pondělí teploty ještě klesnou ke 2 °C, ovšem během dne bude v maximech 15 až 19 °C, při déle trvající nízké oblačnosti kolem 13 °C.

V období od úterý do čtvrtka se na většině území objeví déšť nebo přeháňky. Teploty budou oscilovat mezi 14 a 19 stupni Celsia, v úterý však mohou vystoupat až k 21 stupňům Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurikán Helene nad USA zeslábl na tropickou bouři. První oběti hlásí Florida a Georgie

Tagy: