RADAR: Do Česka přichází sněžení, silný vítr i bouřky. Na polovině území platí výstraha

Počasí připravilo nepříjemný start do nového týdne. V pondělí a úterý je třeba počítat s deštěm i sněžením, v Čechách se mohou vyskytnout i bouřky. Meteorologové zároveň vydali výstrahu před silným větrem pro východní část země, v některých horských oblastech zároveň hrozí nebezpečí při tvorbě sněhových jazyků. Srážky neustanou až do konce týdne, alespoň v nižších polohách však mají být jen dešťové. Chladnější dny postupně vystřídá oteplení, před víkendem dosáhnou denní maxima až 16 °C.

Pondělní obloha bude zatažená, zejména v Čechách se zpočátku objeví místy déšť, v polohách nad tisíc metrů sněžení. Déšť postupně přejde ve sněžení na většině území, v Čechách se ojediněle vyskytnou i bouřky. Nejvyšší teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu dosáhnou 2 až 6 °C, na jihovýchodě 9 °C. Ve východní polovině území přijde během dne přechodně silný vítr s nárazy kolem 20 metrů za sekundu, na horách o rychlosti až 30 metrů za sekundu. Meteorologové proto vydali výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, jež platí až do sedmi hodin večer.

Pozn.: Rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Vítr.

Nárazy větru v noci na úterý oslabí, i tak se ale jejich rychlost může pohybovat okolo 15 metrů za sekundu. Noční teploty klesnou až k −3 °C. Přes den můžeme čekat proměnlivou oblačnost, místy se objeví sněhové přeháňky, které budou odpoledne a večer postupně ustávat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C. Meteorologové opět očekávají silné poryvy větru na východní části území, nová výstraha platí od úterních osmi hodin ráno do pěti večer. Po celý den navíc platí výstraha před tvorbou sněhových jazyků v některých výše položených oblastech.

V noci a ve středeční ráno se mohou lokálně tvořit náledí nebo zmrazky, na horách místy sněhové jazyky. Zpočátku dne bude převážně polojasno, od západu čekají meteorologové postupné přibývání oblačnosti, později i slabý déšť. V polovině pracovního týdne se začne opět oteplovat, rtuť teploměru vyšplhá až k 10 °C.

Konec týdne bude převážně deštivý, ve vyšších polohách budou pokračovat sněhové srážky. Nejvyšší denní teploty před víkendem dosáhnou až 16 °C.

Tagy: