RADAR: Konec babího léta. Příští týden už teploty klesnou k bodu mrazu, varují meteorologové

Babí léto (Ilustrační foto)

Počasí (26.9.2024 6:09)

Babí léto se chýlí ke konci. Zatímco ve čtvrtek se teploty ještě vyšplhají přes 20 stupňů Celsia, postupně budou klesat. Následující dny ovlivní studená fronta ze západu, podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) čeká většinu českého území přeháňky i déšť. Během příštího týdne se nejnižší noční teploty dostanou až k bodu mrazu.

Studená fronta přinese srážky zejména na západ země. „Následující hodiny i dny bude provázet spíše větší oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami. Srážkové pásmo ve čtvrtek bude přecházet hlavně přes Čechy. Srážky by mohly být trvalejší zejména v horských oblastech. V nočních hodinách se potom budou posouvat směrem na východ,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

ČTĚTE TAKÉ: Temná oblaka, blesky nebo supercela. Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii zná vítěze

Čtvrteční teploty podle meteorologů vystoupají na 17 až 21 stupňů Celsia, tepleji bude na jihovýchodě, kde bude až 23 °C. „Noc na pátek proprší, teploty se budou pohybovat mezi 12 a 15 stupni,“ doplnil Hanzlík.

Zatažené nebe očekávají meteorologové i v pátek. Ve večerních hodinách srážky postupně ustanou. Na severozápadě Čech se však oblačnost může protrhat k polojasnu. Teploty podle předpovědi oproti předchozímu dni trochu klesnou, na 16 až 20 °C, v Čechách teploměry ojediněle naměří až 22 °C.

Rovněž bude výrazněji foukat, zejména na západě našeho území, ale poté i na východě. „Nárazy větru budou kolem 55 km/h, v horských oblastech pak dokonce i kolem 70 km/h, a to jak během dne, tak v noci,“ uvedl Hanzlík.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

O víkendu nás pak čeká spíše deštivé a zatažené počasí. V sobotu bude zataženo až oblačno, místy přeháňky nebo déšť. Večer od severozápadu budou srážky ustávat a ubývat bude i oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou dosahovat 12 až 16 °C, na jihovýchodě až 19 °C, noční potom 12 až 8 °C, vychází z předpovědi ČHMÚ.

V neděli se trochu vyjasní. Skoro jasno až polojasno přechodně překazí jen občasná oblačnost. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 12 až 16 °C, ty noční klesnou k 3 °C.

Z noci na pondělí nás čeká první mrazivá noc. Zejména na západě budou místy přízemní mrazíky. Teploty klesnou až k bodu mrazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na opravu po povodních pošle vláda desítky miliard. Jde to i bez zadlužení, zní z opozice

Tagy: