RADAR: Na Česko se ženou silné bouřky a přívalové deště. Sledujte situaci ve vašem kraji

Velkou část Moravy a severovýchodních Čech mohou v neděli odpoledne a večer zasáhnout silné bouřky, varují meteorologové. Vysoké teploty z přelomu týdne zřejmě vyvrcholí v pondělí, kdy čekají maxima až 27 °C. Pokud se předpověď naplní, šlo by o zatím nejteplejší den letošního roku. Teplé počasí budou ale provázet i přeháňky a bouřky, ty se v úterý mohou místy objevit po celém území. Občasné srážky se mohou vyskytnout až do konce týdne. Jak moc by mohlo bouřit přímo ve vašem regionu můžete sledovat na radaru v tomto článku.

Nedělní obloha bude polojasná až oblačná, zpočátku i skoro jasná. Ojediněle, na severovýchodě místy, se mohou objevit přeháňky či bouřky. Konec víkendu budou provázet z posledních týdnů nezvyklé teploty, denní maxima se podle Českého hydrometeorologického ústavu dostanou až na 26 °C.

Meteorologové varují před silnou bouřkou

Meteorologové očekávají, že během bouřek může spadnout až 30 milimetrů vody. V místech, kde je půda nasycená předchozími srážkami, může voda zatopit některá místa a také se mohou zvednout hladiny menších toků. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav.

K TÉMATU: Počasí ve Španělsku připomíná apokalypsu. Po vedrech přišly kroupy, někde začalo i sněžit

Odpolední a večerní bouřky se dle meteorologů budou pohybovat pomalu nebo budou bez pohybu. Lokálně očekávají přívalový déšť, který může zatopit podchody, podjezdy a sklepy a zvýšit hladiny potoků. Jejich výstraha platí pro části Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

V noci na pondělí mohou teploty klesnout až k 9 °C, přes den se však opět přiblíží třicítkám s maximy mezi 23 a 27 °C. Mohlo by se proto jednat o zatím nejteplejší den letošního roku. Vstup do pracovního týdne bude jasný až polojasný, během dne se při zvětšené oblačnosti mohou místy vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

Úterý bude zřejmě nejdeštivějším dnem z celého týdne. Polojasné až jasné nebe se postupně zatáhne, přeháňky a místy bouřky se pak objeví na většině území. Nejvyšší denní teploty se udrží mezi 21 a 25 °C. Od středy se začne postupně ochlazovat.

Tagy: