RADAR: Na Česko se ženou silné bouřky, hrozí i přívalový déšť. Podívejte se, kde udeří

Na Česko se ženou silné bouřky.

Počasí 6.6.2023 6:51

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Lokálně očekávají přívalový déšť, který může ojediněle rozvodnit malé toky a zatopit podjezdy a sklepy. Živel zasáhne v úterý odpoledne jih Čech. Znovu se tam vrátí ve středu, kdy budou i na Českomoravské vrchovině a jihovýchodě Moravy.

V úterý odpoledne a večer zasáhnou bouřky jih a jihozápad Čech. V úhrnu může napršet kolem 30 milimetrů srážek. Po dočasném uklidnění se bouřky do oblasti vrátí ve středu odpoledne, kdy se budou ojediněle objevovat také na Českomoravské vrchovině a na jihu a východě Moravy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Meteorologové vydali předpověď na měsíc. Jak bude v červnu?

Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornění před silnými bouřkami platí od úterního poledne do 20:00 pro Jihočeský kraj a Klatovsko v Plzeňském kraji. „Spojené srážky s úhrnem kolem 30 mm mohou s ohledem na aktuální nasycení půdy způsobit významnější povrchový odtok,“ stojí ve varování.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Lokálně pak odborníci očekávají přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Déšť nastartuje houbařskou sezónu. Mykolog řekl, kde najít hřiby

Ve středu od 12:00 do 20:00 by s nimi měli počítat jak obyvatelé jihu Čech, tak i lidé na Vysočině, v Jihomoravském a Zlínském kraji, na jihu Olomouckého kraje a jihovýchodě Moravskoslezského kraje. I ve středu hrozí přívalový déšť a rozvodnění menších toků.

Tagy: