RADAR: Příští týden přinese déšť a velké ochlazení. Objeví se i přízemní mrazíky

Přízemní mrazíky

Počasí (29.9.2024 7:15)

V nadcházejících dnech se příliš neohřejeme, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplotní maxima dosáhnou 17 °C, týden má navíc odstartovat přízemními mrazíky. A ani v průběhu se počasí zřejmě nezlepší – od čtvrtka má na většině území pršet.

Během neděle bude zpočátku místy polojasno, odpoledne oblačno. K večeru však bude mraků ubývat. Přes den teploměr ukáže 10 až 14 °C, na horách 6 °C. Vát bude slabý, ve východní polovině území mírný západní až severozápadní, postupně až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který večer zeslábne.

ČTĚTE TAKÉ: „Mini apokalypsa“. Hurikán Helene zabil na jihovýchodě USA desítky lidí, jiné odstřihl od světa

Do nového týdne by Česko mohly doprovodit četné přízemní mrazíky, uvedl meteorolog Miloš Dvořák. „Počasí u nás totiž ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu. Ta bude postupně rozpouštět oblačnost, a pondělní ráno bude kvůli tomu velmi chladné,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS. V noci z neděle na pondělí může v některých oblastech teplota klesnout k nule. Přízemní mrazíky mohou poškodit zeleninu, varuje ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Přes den bude v pondělí oblačno až zataženo, zejména na východě území až polojasno. Večer mohou přijít déšť nebo přeháňky, a to zejména na západě Čech. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 11 až 15 °C.

Přízemní mrazíky se mohou především na východě a severovýchodě vyskytnout i v noci na úterý. Na Moravě a ve Slezsku se noční teploty mají pohybovat mezi  5 až 1 °C. Během dne teploměry naměří 13 až 17 °C. Obloha bude na většině území oblačná až zatažená. Výjimkou bude podle meteorologů východ, kde má být až polojasno.

Ve středu už se Češi do mrazivého počasí neprobudí, pravděpodobně však budou muset vytáhnout deštník. Přes den se totiž místy objeví déšť nebo přeháňky. Teploty budou oscilovat mezi 11 až 16 °C.

Pochmurno zůstane i ve čtvrtek. Déšť se postupně od jihu rozšíří na většinu území. Rtuť teploměru vyšplhá k 10 až 14 °C. Proprší zřejmě celý závěr pracovního týdne.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jsme na prahu epidemie covidu, řekl Prymula. Zmínil novou variantu XEC i neobvyklé příznaky

Tagy: