Počasí jako na houpačce. V Česku se dočasně ochladí, pak se znovu rozpálí pekelná výheň

Svět sužují úmorná vedra (Ilustrační snímek)

Počasí 25.7.2023 7:07

Češi si sice mohou v úterý a ve středu užít trochu chladnějšího počasí, ale podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) takové teploty dlouho nevydrží. Už v pátek očekávají, že se přiblíží k tropickým třicítkám. Kvůli nedostatku srážek stále platí výstraha před požáry.

V úterý převládalo oblačno až zataženo, během dne se od západu objevily dešťové přeháňky, místy i bouřky. Teploty se pohybovaly mezi 21 a 25 °C, uvádějí meteorologové z ČHMÚ. V noci na středu teploty klesnou na 13 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku se mají pohybovat mezi 16 a 12 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s plameny na Rhodu potrvá déle než týden. Hasiči zmínili hlavní komplikaci

Ve středu budou teploty ještě nižší než v úterý. Denní maxima se vyšplhají maximálně k 17 až 21 °C a stejně jako v úterý bude pod mrakem. Místy počítejte s přeháňkami či bouřkami.

Ve čtvrtek nastane zvrat a začne se oteplovat. Podle meteorologů by se hodnoty měly pohybovat mezi 20 a 24 °C. V pátek se mají vyšplhat dokonce k 25 až 29 °C. Obloha by měla po oba dny zůstat oblačná až zatažená, v poslední den pracovního týdne se mohou místy objevit přeháňky.

Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

I nadále je v platnosti výstraha ČHMÚ před vysokým nebezpečím vzniku požárů. Varování platí pro části Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Středočeského, Plzeňského a Jihomoravského kraje a Vysočinu. Pro zbytek území platí nižší výstraha. Výjimkou je východ České republiky, pro něj neplatí žádná výstraha.

Meteorologové doporučují v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, nekouřit a neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Zároveň by lidé měli dbát na hospodárné zacházení s vodou.

Tagy: