Radio 1 slaví 30. narozeniny. Pro své posluchače připravilo speciální dárek

Radio 1 slaví kulaté jubileum. Přesně před 30 lety začalo vysílat jako první české soukromé rádio, které po roce 1989 vstoupilo do rozhlasového éteru. Hraje zásadně bez playlistu a mapuje velké spektrum hudby, které posluchači neuslyší na žádné jiné stanici.

Třicetiletá etapa Radia 1 započala v Praze na Letné. „Po revoluci pod památníkem Stalina na Letné probíhala velká výstava, která se nazývala Totalitní zóna a v rámci ní začalo Rádio Stalin vysílat,“ popsala začátky ředitelka Radia 1 Lenka Wienerová. Radio Stalin vysílalo pirátsky od 19. do 25. října a vzbudilo mimořádný ohlas.

„Po týdnu vysílací zařízení, které darovalo francouzské rádio Energie (NRJ) na podporu svobody projevu v tehdejším Československu, zabavila policie a vysílání muselo skončit. Petici za jeho znovuobnovení podepsalo na 30 tisíc lidí,“ uvádí Radio 1 na Facebooku. Na začátku roku 1991 bylo zařízení vráceno a v březnu téhož roku se stalo Radio 1 první českou soukromou rozhlasovou stanicí v zemi.

🎉 30 let frekvence 91,9 FM a 30 let Radia 1 právě dnes! Moc děkujeme za všechny zprávy!🖤 Narozeninový týden Radia 1 pokračuje! 🔥🤜🤛 #30letRadia1 #nejdivocejsinarozeniny

Posted by Radio 1 on Thursday, March 25, 2021

Jak uvedla ředitelka Radia 1 Lenka Wienerová, na vysílání se zprvu podílelo přibližně deset lidí, poté se redakce začala pomalu rozrůstat. „Dlouhou dobu nás pracovalo 30 a postupně jsme se dostali až ke 120 pracovníkům,“ popsala.

Moderátoři tohoto rozhlasu mají téměř volnou ruku v tom, co do éteru pustí. A i když trochu netradiční, pravidla přeci jen mají. „Ideální poměr pro nás je, když do hodiny zahrajeme tři tuzemské písničky,“ vysvětlil programový ředitel Zdeněk Lichnovský. Doplnil, že je pro ně mnohem důležitější jejich osobitost než přesné dodržování pravidel.

Kulaté jubileum bude Radio 1 slavit celý týden. Připraveny jsou specifické výběry moderátorů i dárek pro posluchače. „Největším dárkem pro nás je náš nový web. Po vícero letech se ho chystáme aktualizovat. Vylepšíme hlavně vizuální stránku a přibude i přímá komunikace se studiem, což si naši posluchači dlouho přáli,“ řekl programový ředitel Lichnovský.

Tagy:
Facebook Československo narozeniny Letná rozhlas Josif Stalin vysílání Praha rozhlasová stanice Radio 1 rozhlasové vysílání Stalinův pomník RNE Radio Nacional Lenka Wienerová