Bartoš a Rakušan: Kampaň je prasácká. Volby můžeme vyhrát, nejsme na dně

Dvojrozhovor s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a šéfem hnutí STAN Vítem Rakušanem

Lídra rozhodně měnit nebudeme, odmítají spekulace šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan. V předvolebním dvojrozhovoru pro CNN Prima NEWS zkritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) za to, že podle nich dělá „prasáckou“ kampaň. Bartoš i Rakušan věří, že i přes pokles preferencí mohou volby vyhrát.

Je Ivan Bartoš hurikán?
Vít Rakušan: V pozitivním slova smyslu ano. Každý si pod tím slovem představí něco jiného. Já si představuji obrovskou energii a chuť věci měnit. Pokud v tom slovu hurikán vidíme upřímnost, neschovávání se za vytáčky a fráze, tak takový Ivan Bartoš určitě je. Našel jsem v něm parťáka.

Občas se ozývají hlasy, že jste měli zvážit pozici lídra, jestli by nebyl Vít Rakušan pro více lidí přijatelnější. Bavili jste se o tom?
Vít Rakušan: Tohle pro nás není téma. Na začátku jsme si definovali role. Ivan je od začátku kandidátem na premiéra, tu roli zvládne a dobře se na ni připravuje. Pokud někdo začne vašeho partnera zvenku ostřelovat, mnohdy za použití lží a dezinformací, musíte se toho partnera zastat a věřit mu. Na mém vnímání Ivana jako potenciálního kandidáta na premiéra se nic nezměnilo.

Pane Bartoši, cítil jste nějaký tlak na to, abyste ustoupil do pozadí?
Ivan Bartoš:
Necítil. V koaliční smlouvě máme napsané, že naše koalice má dva lídry. Vít Rakušan od počátku hovoří o svém zájmu o ministerstvo vnitra. Je zvláštní, co všechno vzniká na základě novinových článků. V reálném životě se lidé ptají na jiné věci a neřeší nějaké posty.

Nepřepálili jste trochu začátek? Vypadalo to, že už se vidíte v premiérském křesle.
Ivan Bartoš: Když si dáte do Googlu heslo „Bartoš premiér“, dočtete se, že kdykoliv jsem s tím byl konfrontován, velmi jsem se zdráhal pasovat se do pozice premiéra. Musíte mít pokoru. Lídr strany je vždy kandidátem na premiéra. A když máte v průzkumech vysoká čísla, logicky na to přicházejí dotazy. Byl jsem kritizován za to, že se setkávám s diplomaty. Ale s těmi se setkávám čtyři roky. Byl jsem kritizován za to, že oblékám kvádro. Ve Sněmovně a na jednání nosím kravatu, když se jdu potkat s nějakým ministrem, jsem oblečen adekvátně. Když ne, jsem ve svetru. Podpořil to premiér Babiš, který začal říkat, že Bartoš se vidí premiérem. Když to někdo řekne desetkrát, uchytí se to.
Vít Rakušan: Nebyl to žádný přepálený začátek. Už tehdy jsme ten průzkum zpochybňovali. Pokud si někdo představoval, že jsme otevírali šampaňské, tak jsme spíš dávali oči v sloup. (Březnový průzkum agentury Kantar predikoval, že Piráti a STAN by ve volbách získali 34 procent, pozn. red.)

Ivan je občas nudný patron. Nepije. Já si dám pivo rád. Ivan se svojí vizáží rebela odmítá kdekoli cokoli na přípitek, já si vždy s chutí dám. (Vít Rakušan)

Řešíte spolu třeba u piva, že vaše koalice teď nemá úplně nejlepší pozici?
Vít Rakušan:
Ivan je v tomhle nudný patron. Nepije. Já si dám pivo rád. Ivan se svojí vizáží rebela odmítá kdekoli cokoli na přípitek, já si vždy s chutí dám. Procesní věci řešíme na oficiálních platformách, ale samozřejmě když spolu třeba jedeme autem, bavíme se o průběhu kampaně, dáváme si zpětnou vazbu, co fungovalo, co nefungovalo. Večer si zavoláme, řekneme si, co jsme přes den zažili. Ale není to jediné téma našich hovorů, to bychom se zbláznili. Bavíme se i o osobních věcech, třeba že oba naši malí synové mají rádi schody. To je zcela přirozená komunikace lidí, kteří jsou si blízcí.

Když vidím vás dva, rozumíte si spolu. Ale jsou kompatibilní vaše dvě strany? Členská základna Pirátů je úplně jiná než členská základna Starostů. A vy se snažíte držet je pohromadě.
Ivan Bartoš: Jsme spolu ve vedení řady krajů, kandidovali jsme společně v Olomouckém kraji, jsme spolu ve Středočeském kraji, kde je skvělá hejtmanka Petra Pecková. V kampani se naši lidé poznávají. Není rozdíl mezi členy Pirátů a členy Starostů.
Vít Rakušan: Vždy, když dáváte dohromady dvě kultury, je to dobrodružství. Nebudu říkat, že ve všech 14 krajích byla jednání jednoduchá a všichni si hned sedli. Ale už jsem všech 14 krajů objel, mluvil jsem s našimi lidmi i s Piráty. Naši politici vytvořili partu, která má vizi. Funguje to, vytvořilo to synergii.

Proč se to podle vás neprojevuje na preferencích? Už v několika průzkumech jste až na třetím místě. Jak moc vás to trápí a co s tím budete dělat?
Ivan Bartoš: To s tím nesouvisí. Lidé nemají pocit, že naše koalice nefunguje. Volební kampaň je vedená fakt prasáckým způsobem. Naše koalice má potenciál k 30 procentům.
Vít Rakušan: Spustily se obrovské dezinformace. Nechceme si stěžovat. Ale je to opravdu ostré, politici bez jakéhokoli uzardění lžou. A samozřejmě to může nějaké voliče, kteří nemají hlubší ponor do politiky, třeba znejistit.

Premiér intenzivně objíždí domovy důchodců a straší seniory, že jim sebereme důchody. Je to lež. (Ivan Bartoš)

Nebylo naivní myslet si, že kampaň bude hezká? Neměli jste se lépe připravit?
Ivan Bartoš: Premiér intenzivně objíždí domovy důchodců a straší seniory, že jim sebereme důchody. To je nejpodlejší způsob kampaně. Jsou věci, které my v kampani dělat nechceme. Nechceme lhát, nechceme v lidech vzbuzovat strach.
Vít Rakušan: Naše kampaň je výborná. Je nastavená dobře, šlape to. Poslední průzkumy ukázaly, že se pokles preferencí zastavil a můžeme počítat s nějakým jejich růstem. S Ivanem jsme řekli, že ve volbách chceme mít přes 25 procent. Nejsme v preferencích propadlí na nějaké dno. Myslím, že volby můžeme vyhrát, a uděláme pro to maximum. A jestli jsme byli dostatečně připraveni? Míra útoků je opravdu obrovitánská. Určitou energii vám to vezme. Bohužel negativní kampaň plná lží a dezinformací v této zemi pořád funguje.
Ivan Bartoš: Zřídili jsme infolinku, každý den jede osm hodin. Lidé, kteří mají strach z nějaké lži, nám mohou zavolat. Šíří se třeba, že Piráti seberou lidem starším 70 let řidičáky. To je lež. Piráti vám dají do bytu migranta – lež. Piráti vám zdaní byt 40 tisíci ročně – lež.

Na druhou stranu, nenahráváte Andreji Babišovi sami? Když dáváte na sociální sítě, jak pouštíte psychedelické techno, nebo řešíte ekologičnost nanuků. (Video si můžete přehrát ve videorozhovoru, pozn. red.)
Ivan Bartoš: Hraji na harmoniku a asi dvacet let se snažím dělat DJ. Video je z pirátské akce v Dolánkách. Nevím, v čem by to mělo nahrávat Andreji Babišovi. V 21. století je elektronická hudba možná dokonce i za zenitem.
Vít Rakušan: Autenticita je něco, co se cení. Na tom videu je autentický Ivan Bartoš. Známe ho a víme, jakou má rád muziku. Na mě je to trochu moc, ale rozhodně mi nevadí, že si Ivan jede někam zadýdžejovat.

A co ta vaše ekologičnost nanuků?
Ivan Bartoš:
Co se týče nanuků, pan premiér okopíroval náš nápad. Musím říct, že naše nanukára jede po celé republice. Když jsem rozdával nanuky, lidé přišli a řekli, že třeba mléčné výrobky nemohou – a z našeho jahodového sorbetu byli nadšeni. To je, jako když se bavíte o tom, jaké barvy budou na billboardech. Stejně tak jsme se bavili, jaký je nejlepší artikl na léto a jestli má být nanuk tvarohový, nebo ovocný.
Vít Rakušan: Chtěli jsme, aby náš nanuk byl výborný a neměl alergeny, abychom ho mohli dávat všem dětem i důchodcům. Ty nanuky jsou skvělé, přijďte ochutnat.
Ivan Bartoš: To téma bylo trochu vrtěti psem. Ten víkend se stala dopravní nehoda na železnici. Bylo mi špatně z toho, když ministr Havlíček, který je za to zodpovědný a stopl tendr na zabezpečení železnic, sdílel vysmátého premiéra, jak točí zmrzlinu. Tohle mě osobně fakt dost štvalo. Místo toho, aby se řešilo neštěstí na železnici, největší starost premiéra Babiše byla, jestli má lepší zmrzlinu než Piráti. To je ostuda.

Proč by lidé měli volit vás, a ne koalici Spolu?
Vít Rakušan:
My jsme cestou do budoucnosti. Naše koalice nabízí modernější a kvalitnější koncepty, jsme v mnoha vyjádřeních jednoznačnější.

V čem třeba?
Vít Rakušan: Nezní u nás hlasy vrcholných politiků, že bychom se s ANO bez Andreje Babiše mohli dohodnout. Máme v tom jasno. Nechceme se vracet někam před Babiše, ale chceme zemi posunout dál a otočit list. Chuť být aktivní na půdě Evropské unie je u nás také jednoznačnější.
Ivan Bartoš: Pro mě je důležité, že máme nejpropracovanější program. Má finanční rámec, nelítají tam stovky miliard sem nebo tam. Dá se realizovat. Ten program dělalo přes tisíc lidí. Vybudovali jsme skutečně silné personální zázemí.

Prioritou je zastavit zadlužování, aby se nemusely zvedat daně nebo omezovat služby státu jako zdravotnictví nebo vzdělání. (Ivan Bartoš)

Myslíte si, že tohle je opravdu důvod, proč si lidé vyberou vás? Že máte velký tým lidí?
Ivan Bartoš: Náš program má 900 stran. Když budeme ve vládě, můžeme ho proměnit ve faktické kroky. To je jeden z nejzásadnějších důvodů být v politice, aby strana představila konkrétní program a pak nečekala dva roky, ale mohla ho rovnou realizovat. Nemůžete mít jako program knížku plnou hesel a výkřiků, které představilo ANO.

Váš program je opravdu velmi obsáhlý a nejsem si jistá, jestli voliči budou číst 900 stran. Můžete říct pět priorit? Zkrátka co by se změnilo v praktickém životě, pokud byste byli u vlády?
Ivan Bartoš: Prioritou je zastavit zadlužování, aby se nemusely zvedat daně nebo omezovat služby státu jako zdravotnictví nebo vzdělání. Důležité je nakopnout ekonomiku. Když ekonomika jede, stát vybere víc na daních. Zásadní je i správné hospodaření s penězi. Chceme zlepšit kvalitu života skrze životní prostředí. Kdo nevěří na klimatickou změnu, nebudu se s ním hádat. Ale nikdo nechce bydlet vedle silnice, kde jezdí 50 tisíc aut. Nechcete mít za domem důl, který požírá krajinu, nebo komín, který znečišťuje vzduch.
Vít Rakušan: Zlepší se školství a život rodinám. Chceme propojit univerzitní prostředí s aplikovaným vývojem ve firmách, zaměřit se na změnu státní maturity. Máme velký počet lidí, kteří zůstávají v sociální a vzdělanostní skupině svých rodičů, to se musí změnit. Důležitá je i digitalizace. Vždy jsem chtěl, aby lidé mohli své město ovládat v telefonu. Aby mohli fakturu nebo poplatek za psa zaplatit z domova, aby státu nemuseli opakovaně dávat svoje údaje. Chceme, aby se nevytvářely nové mega úřady, ale aby šly peníze do výstavby bytů. Nabízíme výstavbu 100 tisíc nových bytů.
Ivan Bartoš: A chceme, aby byl hlas České republiky v EU slyšet. Aby Česká republika nebyla izolována. Je tady reálné riziko, že Česká republika půjde cestou Maďarska, a to fakticky poškodí kvalitu života lidí. To nemůžeme dovolit.

Tagy: