Rakušan rezignovat nehodlá. Za schůzku s Redlem ale chystá konec šéfa České pošty

Ministr vnitra Vít Rakušan na zahájení kampaně hnutí STAN před komunálními volbami 2022 (19.4.2022)

PARTIE Terezie Tománkové 19.6.2022

Za schůzku se zadrženým podnikatelem Michalem Redlem skončí generální ředitel České pošty Roman Knap. V České televizi to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Sám kvůli kauze, která se dotýká nyní již bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka a kvůli které rezignoval také ministr školství Petr Gazdík, končit ve vedení resortu nehodlá. Změna podle něj zapadá do plánu změn v managementu státního podniku.

„Roman Knap se sešel s panem Redlem v době, kdy byl ministrem (vnitra) pan Hamáček. Pana generálního ředitele jsem se na ní ptal. Zamýšlel jsem přijít se změnami v managementu České pošty. Příští týden bychom měli hledat termín a způsob jeho odchodu,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce Rakušan.

„Domluvíme se na tom, jakým způsobem jeho angažmá ukončit. Bude vypsáno standardní výběrové řízení,“ dodal ministr, pod nějž státní podnik spadá.

Sám Rakušan odstoupit nehodlá, přestože ho k tomu opakovaně vyzývá opozice. „Pana Redla jsem nikdy neviděl, nemám na něj žádné telefonní číslo. Kdyby se mě pokusil Michal Redl kontaktovat, tak bych takovou schůzku stoprocentně odmítl. Nestalo se tak, asi věděl, že to u mě nemá cenu,“ poznamenal.

Polčák by měl vyvodit odpovědnost

Po ministru školství Petru Gazdíkovi by měl podle šéfa hnutí vyvodit odpovědnost z kontaktů s lobbistou Redlem i europoslanec Stanislav Polčák. Bude to s ním ale podle Rakušanových slov řešit pražská organizace STAN. „Stanislav Polčák nepopíral, že se s ním znal a měl s ním přátelský vztah,“ uvedl Rakušan.

Rakušan problémy kolem pražské buňky řešil s jejím předsedou Petrem Hlaváčkem. „Nesmíme několika lidem, kteří přímo kradli, nebo byli naivní a nedocenili své kontakty, dovolit zkazit budoucnost a pověst hnutí,“ shodli se podle šéfa hnutí. STAN podle Rakušana nyní „běží o svou budoucnost“.

Hnutí se totiž mimo jiné rozpadlo předsednictvo. Ze čtyř místopředsedů zůstala pouze Věra Kovářová. I proto Rakušan uspíšil plány na mimořádný sněm, ten by se měl konat v polovině letních prázdnin. Funkci na něm sám položí. „Já dám předsednickou funkci k dispozici. Celé předsednictvo i celostátní výbor odstoupí. Kompletní vedení bude navoleno uprostřed léta,“ řekl v ČT.

Nový ministr školství: Přijde Drahoš?

Rakušan chce mít o nástupci Petra Gazdíka na resortu školství jasno během příštího týdne. Oznámit jméno by chtěl nejpozději začátkem posledního červnového týdne. Mezi kandidáty je i někdejší prezidentský kandidát a senátor Jiří Drahoš nebo senátor Miroslav Plevný.

„Máme mnoho učitelů ve STAN. Mezi ně patří i Jiří Drahoš. Mohl by patřit mezi širší pole kandidátů, zmíním dalšího senátora, kolegu Plevného. Ale nejsou jediní,“ řekl Rakušan. Mimo hru by ale nemusel být například ani ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, který zastával osm let pozici rektora brněnské Masarykovy univerzity.

Tagy: