Rakušan svou ženu na škole učil kuchat kapra. Kdo jsou manželky nejmocnějších ministrů

Redakce CNN Prima NEWS vám už představila novou „druhou dámu“ a manželku současného premiéra Janu Fialovou. Kdo jsou partnerky dalších mocných politiků v nové vládě?

Jana Fialová vystřídala na postu „druhé dámy“ Moniku Babišovou. Přinášíme vám medailonky partnerů všech vicepremiérů nové vlády.

Marie Rakušanová

Ženou prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra je Marie Rakušanová. Pochází z Kutné Hory, s manželem Vítem žijí v Kolíně. Studovala klinickou biologii na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Následná práce ve zdravotnické laboratoři ji však tolik nenadchla.

„Přemýšlela jsem nad uplatněním v oblasti klinických studií, nicméně ještě před státnicemi jsem dostala nabídku jít pracovat do firmy, která v ČR distribuuje švýcarská sluchadla. V laboratoři mi chyběl kontakt s lidmi, tady jsem ho měla jak s lékaři, tak i přímo se zájemci o sluchadla. Ta práce mě bavila, naplňovala, měla jsem bezva kolegy i vedoucí. Doufám, že se k ní budu moct vrátit, až bude Jonášek větší,“ popsala v předloňském rozhovoru pro CNN Prima NEWS Marie Rakušanová.

Se svým mužem se poprvé viděla na gymnáziu v Kutné Hoře, kde dříve Rakušan učil. „Já byla v sekundě (7. třída, pozn. red.) a on nám měl ukazovat, jak se kuchá kapr. Pro mě je to natolik absurdní představa, že jsem to nejspíše vytěsnila a nepamatuji si to,“ vzpomínala Marie Rakušanová.

Její manžel jí prý dokonce i dohledal fotku, na které jsou oba dva i s dalšími spolužáky. „Já na ní Vítkovi něco ukazuji. Možná radím, jak má toho kapra vykuchat. Anebo si to nepamatuji, protože měl o deset kilo víc a ofinku do čela. Tehdy to tedy můj idol úplně nebyl,“ svěřila se s úsměvem.

O několik let později se potkali na volejbalovém turnaji a tam přeskočila jiskra. To už Vít Rakušan dělal v Kolíně starostu a učil jen okrajově. Svatba se konala v roce 2015, o dva roky později se Rakušanovým narodil syn Matěj, v dubnu 2020 druhý syn Jonáš. Rakušan má z přechozího manželství dceru Agátu.

Marie Rakušanová prý nikdy o zapojení do politiky nepřemýšlela. Podle jejích slov jí z paragrafů a právních obratů doslova škube v oku. „Mnohem raději píšu, než řečním,“ svěřila se.

Lydie Franka Bartošová

Manželce šéfa Pirátů, vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Lydii France Bartošové se přezdívá Kněžka chaosu. Prý kvůli tomu, že její svět může vypadat chaoticky, ale přitom má vlastní řád, kterému ne každý může rozumět. Lydie Franka Bartošová pochází z jižních Čech. Vyrůstala v silně věřící rodině. Ona sama vstoupila do husitské církve.

„Došla jsem si k tomu, že člověk potřebuje rituály. Potřebujete všední a sváteční dny, potřebujete obřady a spirituální život. Každý to tak necítí, ale já měla pocit, že mi to v životě chybí a potřebuji mít možnost dny dělit a mít možnost rituálu, předělu,“ vysvětlovala už dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Husitství ji podle jejích slov oslovilo liberálností. „Můj výklad teologie je takový velmi hravý, pro většinu církví by byl nepřijatelný. Navíc nemám chuť, aby mi někdo říkal, jak mám mluvit s bohem nebo že mám v neděli chodit do kostela. Proto jsem si řekla, že chci být u husitů, že se zvládneme vzájemně přijímat,“ dodala.

S Ivanem Bartošem se seznámili u Pirátů. Ke straně se přidala v roce 2012. Jiskra ale nepřeskočila hned. „Pamatuji si, že když jsme stáli v nějaké uličce, on na mě něco chrlil a já se ani nestačila nadechnout, vnímala jsem, že je v něm něco jemného, co mne zajímá, ale že je moc zrychlenej a upovídanej, než aby byla šance se k tomu hezkému dostat. Problesklo mi hlavou, že počkám, až trochu zvolní,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz v roce 2017.

Dva roky se potkávali. „Pak jsem ho jednou pozvala domů na kafe. To už jsme oba žili klidněji. Přijel v pravé poledne, přesně na čas, a od té doby jsme spolu,“ uvedla Bartošová. O tři roky později byla svatba, v létě roku 2020 se jim narodil syn Bertram. Z prvního manželství má Lydie Franka Bartošová dceru Amélii. Před narozením syna Bertrama pracovala jako knihovnice v ČVUT, dříve učila v mateřské školce.

Jarmila Jurečková

Manželkou vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí je Jarmila Jurečková. S Marianem Jurečkou mají pět synů, nejmladší se narodil v roce 2016. Jarmila je učitelkou na základní škole.

Velkou rodinu Jarmila a Marian plánovali ještě před svatbou. „Už když jsme spolu chodili a mluvili o rodině, shodli jsme se na ideálním počtu dětí za dobrých podmínek na 3 až 5, takže i kdybychom měli samé kluky, už k holčičce zřejmě pokračovat nebudeme,“ řekl dříve Jurečka Blesku. Seznámili se spolu jako vedoucí na dětském táboře.

Jurečkovi mají v Rokytnici u Přerova rodinný statek. Jurečka ho v roce 2014 přepsal na manželku kvůli případnému střetu zájmů. Jurečka seděl jako ministr zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky.

Hana Válková

Čtvrtým vicepremiérem vlády a ministrem zdravotnictví je Vlastimil Válek (TOP 09). O jeho ženě Haně Válkové se v médiích moc nedočtete, chce si zachovat své soukromí. Jedna z mála informací je, že spolu mají čtyři děti. Jejich rodina ctí moravské tradice a účastní se například krojovaných hodů.

Jana Fialová

Nová „druhá dáma“ Jana Fialová pochází stejně jako její manžel z Brna. Pracuje jako bioložka a proděkanka brněnské lékařské fakulty. Sama sebe označuje za konzervativní. Má ráda dobré víno, vyrostla ve vinařské rodině. Volný čas nejraději tráví na chalupě na Vysočině, s rodinou jezdí každý rok na dovolenou na stejné místo do Chorvatska. Více o Janě Fialové si můžete přečíst zde.

Tagy: