Rakušan: V povodní zasažených místech budou volby regulérní. Počítáme s pojízdnými urnami

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr vnitra Petr Hladík (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise (17. 9. 2024)

Dvě komise v jedné místnosti

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v úterý po večerním zasedání Ústředního krizového štábu ujistil, že stát zajistí regulérnost víkendových voleb do krajů a části Senátu i v místech, která poškodily záplavy. Logistiku voleb chce ministerstvo vnitra co nejvíce upravit pro hlasování v místech postižených povodněmi. Volebních lístků bude na krajských úřadech podle něj dost, přes krajské volební komise poputují do obcí manuály. V komisích, kde budou chybět lidé, zasednou úředníci, řekl.

Úřad podle Rakušana chystá „exkluzivní cestu, jak se k lidem budou moci dostat před volbami nové doklady. Metodu ještě dodělává, chystá se ji představit ve středu. V tentýž den bude Rakušan jednat s mobilními operátory a všechny informace chce poslat starostům.

DÁLE ČTĚTE: V Česku řádí povodňoví podvodníci. Věřte jen sbírkám osvědčených organizací, varují experti

„S přenosnou urnou se bude jezdit autem, logistika se přizpůsobuje situaci,“ uvedl Rakušan. Je podle něj třeba aktivně hledat možnosti nestandardního postupu. Tam, kde nefunguje elektřina, mají pomoci mobilní zdroje energie. Někde bude volební místnost posunuta o několik metrů, jinde vzniknou náhradní volební místa. Pokud to bude možné, lze také zajistit, aby v jedné volební místnosti fungovaly dvě volební komise a každá by obsluhovala svůj okrsek, řekl.

Kolik bylo záplavami zasaženo volebních okrsků, nechtěl Rakušan uvést. Situace se podle něj ještě bude upřesňovat během čtvrtka. „Nasazení je opravdu maximální,“ řekl.

Regulérní průběh organizátoři voleb plánují zajistit ve spolupráci s hasiči, policií a úřady. Spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) poděkoval úředníkům, kteří mají nahradit chybějící členy volebních komisí. Výborný k účasti ve volebních komisích vyzval osmnáctileté studenty, kteří budou mít v pátek volno a mohou s dohledem na hlasování pomoci.

S dotazy ohledně voleb a možnosti řešení problémů spojených s jejich zajištěním se budou moci zástupci obcí zasažených povodní obracet na linku 974 817 360. Dostupná bude ve středu a ve čtvrtek od 09:00 do 19:00, v pátek od 08:00 do 22:30 a v sobotu od 08:00 do 17:00, informovalo ministerstvo vnitra na svém webu.

Vláda v pondělí potvrdila konání voleb v původním termínu 20. a 21. září. V krajích zasažených povodněmi chtějí úřady co nejvíc pomoci postiženým. Důchody tam bude možné vybrat na kterékoli poště, uvedl dnes Rakušan.

Některé obce na Jesenicku, které patří k nejvíce zasaženým oblastem záplavami, budou muset hledat pro nadcházející volby do Senátu a zastupitelstev krajů náhradní prostory. Řada volebních místností v základních školách byla zaplavena. V Ostravě bude podle primátora Jana Dohnala (ODS) největším problémem zajištění volebních komisí, město je ale připraveno využít úředníky.

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) pondělní rozhodnutí vlády neodložit krajské a senátní volby, které připadají na pátek a sobotu, z lidského hlediska nechápe. Lidé se podle něj z některých lokalit, které povodně odřízly, často k urnám nedostanou. „Chápeme, že lidé v postižených obcích a městech mají práce nad hlavu, ale jsem pevně přesvědčen, že regulérní průběh voleb spolu s hasiči zajistíme,“ reagoval Rakušan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slova Fialy o volbách? Zarážející, premiér se mnou dopředu nemluvil, diví se hejtman Bělica

Tagy:
povodeň katastrofa politika Vít Rakušan volby volební místnost přírodní katastrofa Marek Výborný volební komise Ministerstvo vnitra České republiky katastrofy, nehody a mimořádné události místní volby