Řeckem se prohnalo tornádo a vzplál muniční sklad. Hasiči i tak hlásí, že vše mají pod kontrolou

Požár zachvátil řecký Rhodos.

Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu navzdory tomu, že situaci v zemi zkomplikovala i bouře s krupobitím na severozápadě, během níž se objevilo i malé tornádo a požár muničního skladu poblíž města Volos. Podle místních médií o tom v pátek ráno informovala civilní služba. Nebezpečí vzniku a dalšího šíření ohně však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké. Výstraha před extrémním rizikem v současnosti platí v šesti oblastech, což je o jednu méně než ve čtvrtek.

Pod kontrolou už je i požár v okolí města Volos v centrálním Řecku, kde hořelo v areálu muničního skladu letectva. Podle odborníka osloveného stanicí ERT detonace vnímali lidé i dva kilometry od místa, což svědčí o uložení stovek bomb. Profesor jaderné fyziky Theodoros Liolios varoval obyvatele, aby se nedotýkali neznámých kovových předmětů v okruhu tří kilometrů, dokud perimetr nezkontroluje armáda.

ČTĚTE VÍC: Na Rhodos proudí další Češi. Stav nouze vyhlásili kvůli penězům z EU, zní z Prahy

Situace na ostrově Rhodos je nejlepší za poslední dny. Hasiči zaznamenali několik nových vzplanutí, všechny ohně jsou ale pod kontrolou, uvedla řecká agentura AMNA. Někteří obyvatelé už se začali vracet do svých domovů a zahájili úklidové práce, píše agentura DPA.

Severovýchodem Řecka v okolí města Xanthi se prohnala bouře s krupobitím. Malé tornádo poškodilo zemědělskou úrodu a vyvrátilo sloupy elektrického vedení, píše server stanice ERT.

Řecko v pátek očekává teploty mezi 35 až 37 stupni Celsia ve východní části pevniny, v ostatních oblastech by mohlo být o dva stupně méně. Podle meteorologů bude jasno a vítr bude slábnout.

Tagy: