Na Rhodos proudí další Češi. Stav nouze vyhlásili kvůli penězům z EU, zní z Prahy

Zájem o letní dovolenou na ostrově Rhodos neupadl, potvrzují cestovní kanceláře. Do oblíbené destinace míří další Češi, a to všem rizikům navzdory. Tamní úřady přitom ve středu vyhlásily stav nouze, který platí pro celé území ostrova. Rozsáhlé požáry na řeckém ostrově Rhodos pokračují již desátý den v kuse.

„Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) se na ostrově Rhodos nachází pět až šest tisíc Čechů. Přesto, že se několik stovek českých občanů podařilo evakuovat, stovky dalších na něj přiletěly. Cestovní kanceláře také potvrzují, že zájem o Rhodos neupadl,“ řekl v pořadu Nový den redaktor zahraniční redakce CNN Prima NEWS Lukáš Zdražile.

Vyhlášení nouzového stavu bylo podle ministra Lipavského pouze krokem řecké vlády k tomu, aby dosáhla na peníze z krizových fondů Evropské unie, dodal. S hašením požárů vyhlášení stavu nouze zřejmě nijak nepomůže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Příběhy z pekla na Rhodu. Dcera se se mnou loučila, ještě teď se klepu, líčí Kateřina v slzách

Na ostrově jsou čeští turisté, stovky jich byly nouzově evakuovány, ale další stovky zájemců o rekreaci naopak na místo odletěly. „Bojíme se, ale víme, že v té naší oblasti žádné požáry nejsou, snad to bude v pohodě,“ řekla reportérům CNN Prima NEWS na pražském letišti jedna z turistek.

„S cestovkou jsme mluvili ještě ráno. Všechno v pořádku. Také jsme si volali s Češkou, která tam přímo žije. Ujistila nás, že nám nic nehrozí a že se nemusíme vůbec bát. Takže se těšíme,“ dodala další Češka.

Podle cestovních kanceláří je stav nouze jen administrativním krokem. Turistů se prý opatření nijak nedotkne a jejich dovolenou jim nenaruší. Meteorologové ve čtvrtek očekávají mírné ochlazení, což by hasičům v boji s požárem mohlo pomoci.

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Tagy: