Reformy školství? Nelze vyrvat strom z kořenů, zní z SPD. Bez omlazení zahyne, namítá Zajíčková

Poslanec Zdeněk Kettner (SPD) a poslankyně Renáta Zajíčková (ODS)

ZPRÁVY PLUS (246)

Školství musí projít obsáhlou reformou, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Podle zákonodárce Zdeňka Kettnera (SPD) je však vzdělávací systém „strom s tradicí“, který by neměl být vyrván z kořenů. Zajíčková na příměr navázala a zdůraznila, že je nutné každý strom omlazovat, jinak zahyne.

Poslankyně ocenila navýšení platů pedagogickým pracovníkům. „Měli bychom jít ale dál. Ve vztahu k platům vysokoškolsky vzdělaných lidí jde stále o podprůměrné hodnoty. Nemůžeme srovnávat platy učitelů s průměrnou mzdou,“ zdůraznila v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Riziko kyberšikany s nástupem do školy roste. Jak chránit své dítě a na co si dát pozor?

Povolání pedagoga podle ní čelí stále novým a těžším výzvám. „Někde se ale musí najít další prostředky. Proto volám po tom, aby vzdělávání prošlo rozsáhlou reformou, jež nebude upravovat jen podmínky učitelů nebo výukové plány, ale obmění architekturu celého systému,“ popsala Zajíčková.

Podle Kettnera ale přesto finanční atraktivita v tomto sektoru klesá. „Minulá vláda nasypala peníze do školství, což se projevilo až za několik let. Přistoupilo se k individualizaci výuky, ředitelé si mohli vybírat nejlepší z pedagogických fakult,“ oponoval zákonodárce a opřel se do navrhovaných reforem.

„Je samozřejmě nutné modernizovat, jenže naše školství je vzrostlý strom s tradicí, a pokud ho chceme vyrvat i s kořeny, nedopadne to dobře,“ podotkl poslanec.

Zajíčková ovšem kontrovala s tím, že se rozpočet na vzdělávání každoročně zvyšuje. „Nikdo nechce tuto oblast kompletně vyrvat z kořenů. Jenže pokud strom neprořezáváte a neomlazujete, postupně zahyne,“ podotkla zákonodárkyně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Školství musíme připravit na změny, uvedli Fiala a Bek. Premiér zmínil investice do budoucnosti

Tagy: