Školství musíme připravit na změny, uvedli Fiala a Bek. Premiér zmínil investice do budoucnosti

Premiér Petr Fiala (ODS) se společně s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) zúčastnili slavnostního otevření brněnského gymnázia (2. 9. 2024).

Prezident Pavel zahájil nový školní rok v Kladně

Na základních a středních školách začal nový školní rok. Prezident Petr Pavel ho zahájil v kladenské ZŠ Zdeňka Petříka, na školním dvoře předal šerpy žákům dvou prvních tříd. Úspěšný rok popřál žákům i pedagogům ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který navštívil školu v Bílovicích nad Svitavou. Podle údajů ministerstva zasedne do lavic celkem přibližně 117 900 prvňáčků. Počet žáků na základních školách se podle odhadů ministerstva oproti loňsku sníží, středoškoláků naopak přibude.

Pavel v dětství chodil v Kladně do dvou jiných základních škol. Dětem řekl, že se rozhodně není čeho bát a popřál jim radost z poznávání. Školu přirovnal ke starému zámku či hradu se spoustou dveří, za kterými může být poklad. „Je tam poklad poznávat něco nového,“ řekl. Dodal, že vzdělání pomáhá k tomu, aby byl svět co nejlepší.

K TÉMATU: Zákaz mobilů zavádí stále více škol, názory jsou však různé

Manželka prezidenta Eva Pavlová zahájila nový školní rok v Hanušovicích na Šumpersku. Představila též kampaň „Jsme v tom společně“, která vznikla ve spolupráci s potravinovou, oděvní, nábytkovou bankou a neziskovými organizacemi.

Vedle Pavla zavítali do škol i jiní vrcholoví politici. Premiér Petr Fiala (ODS) se společně s ministrem školství Mikulášem Bekem a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) zúčastnili slavnostního otevření přírodovědného gymnázia v Brně.

Předseda vlády k této příležitosti uvedl cíle v oblasti školství. V příspěvku na síti X zmínil, že to, co „dnes vložíme do vzdělávacího systému, se nám v budoucnosti mnohonásobně vrátí“. „Investovat do vzdělání ale zdaleka neznamená jen rozdělování většího objemu peněz, i když jsme na školství za poslední čtyři roky přidali skoro 50 miliard. Stejně důležité jsou změny v dosavadním systému, které reflektují potřeby a výzvy dnešní společnosti,“ poznamenal.

Bek mimo jiné navštívil i školu v Bílovicích nad Svitavou. V příspěvku na síti X poté popřál jak studentům, tak pedagogům úspěšný nový rok. „Naším úkolem v tomto školním roce je připravit celý vzdělávací systém na změny ve výuce na základních školách, které přinese revize RVP. Chceme, aby vzdělávání reflektovalo to, co je pro naši společnost důležité, a aby připravilo děti na svět plný nových výzev,“ připomněl rovněž.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zahájil nový školní rok v ZŠ Hornoměcholupská. Hodně štěstí do dalšího učebního roku popřál všem žákům i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Na základních školách by se mělo v letošním školním roce vzdělávat asi 998 tisíc žáků, tedy asi o 2 300 méně než v uplynulém školním roce, odhaduje ministerstvo školství. Naopak u středoškoláků bude situace jiná, do výuky se zapojí asi 475 900 žáků, což je podle resortu asi o 17 800 více oproti loňsku. Odhady nezahrnují obory zkráceného a nástavbového studia.

Žáci některých škol budou mít prodloužené prázdniny. K 30. srpnu evidovalo ministerstvo školství 15 žádostí o pozdější začátek školního roku u základních škol a dvě u středních škol. Žádosti se podle ministerstva týkají především důvodů, které znemožňují výuku v prostorách škol kvůli rekonstrukcím. Podle statistik úřadu bylo v minulém školním roce v Česku téměř 4 300 základních a asi 1 300 středních škol.

Pozor na přechody a větší provoz

Dvě třetiny dětí v Česku chodí do školy rády, zhruba třetinu dětí ale škola nebaví, vyplývá z nedávného průzkumu Českého výboru pro UNICEF na téma Děti a škola, který zpracovala agentura STEM/MARK. Škola a výsledky, které v ní děti mají, ovlivňují, jak jsou šťastné, ukázal průzkum, který mapuje názory, postoje a očekávání dětí. Zúčastnilo se ho asi 400 dětí ve věku devět až 17 let.

Podle průzkumu společnosti NMS Market Research se 58 procent dětí do školy netěší. Hlavními důvody jsou návrat k učení, nuda a ranní vstávání. Přesto i podle tohoto průzkumu, kterého se zúčastnilo 725 dětí ve věku 12 až 18 let, má dvě třetiny žáků svou školu rády.

V prvních školních dnech strážníci zvyšují dohled nad přechody pro chodce u školských zařízení. Dopravní expert Oldřich Kassl z BESIP radí žákům i jejich rodičům, aby si dali pozor na zvýšený provoz nejen u školních budov.

„Apelujeme na řidiče, vybavte své děti reflexními prvky. Dejte jim nějaké pásky,“ doporučil Kassl. Důležité je podle něj také s dětmi nespěchat. „Všeobecně bych zpomalil cestu do školy. Udělejte si dostatečnou časovou rezervu,“ zdůraznil.

S návratem do škol také hrozí nárůst případů kyberšikany. Expertka Marie Bedrošová z týmu Interdisciplinárního výzkumu internetu a společnosti na Masarykově univerzitě pro CNN Prima NEWS vyjmenovala, na co by si měl dát každý rodič pozor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nový školní rok stojí rodiče tisíce korun. Stát nabízí štědrou pomoc, jak o ni požádat?

Tagy: